Készíts tökéletes színösszeállításokat egyszerű színalapismereti útmutatónk segítségével.
Szinelmelet egyszeruen

Színelmélet egyszerűen

Készíts tökéletes színösszeállításokat egyszerű színalapismereti útmutatónk segítségével.

Ismerd meg a színkört!]

A színek működésének megértése pompás kiindulópont díszítő kalandjaidhoz – csupán egy színkörre van szükséged.
Ismerd a színkörödet

A hagyományos színkörben praktikusan rendszerezheted a legfontosabb színeket, és segít összeállítani a díszítő tervet bármilyen térhez vagy projekthez.

Három fő színkategória létezik:

Az alapszínek a vörös, a sárga és a kék. Ez a három alapvető összetevő, amelyből minden más szín kikeverhető.

A másodlagos színek a narancssárga, a lila és a zöld. Mindhárom szín két alapszín kombinációja. Így a vörös és a sárga keveréke a narancs, a kéké és a vörösé a lila, a kéké és a sárgáé pedig a zöld.

A harmadlagos színek kikeveréséhez egy alapszínre és egy másodlagos színre vagy két másodlagos színre van szükség. Ilyen szín például a sárgászöld (sárga és zöld) és a magenta (lila és vörös).

Hozd létre saját színkörödet

Ha már elkészítetted a köröd ezekből az alapvető színekből, háromféle festési tervet állíthatsz össze három tuti biztos színkombinációból:

Monokróm színekből vagy színárnyalatokból álló összeállítások egyazon szín különböző árnyalatait használják. Ez az összeállítás remekül illik olyan szobákhoz, amelyekben nyugodt, békés környezetet szeretnél kialakítani. Fesd a mennyezetet nagyon halvány kékre, a falakat középkékre, a famunka elemeket pedig gazdag tengerészkékre.

A harmonikus vagy analóg összeállítások olyan színeket tartalmaznak, amelyek közvetlenül egymás mellett helyezkednek el a színkörön. Ezek csodás összhangot teremtenek egy szobában. Keverd a kékeket lilákkal vagy a narancsokat vörösökkel.

A komplementer színeket vagy színkontrasztokat tartalmazó összeállítások olyan árnyalatokat használnak, amelyek közvetlenül egymással szemben helyezkednek el a színkörön. Ezek mindig jól mutatnak együtt annak ellenére, hogy egymás kontrasztjai. Ez az összeállítás a színek izgalmas játékát adja, és a kiválasztott színek erősségétől függően a megjelenés játékos vagy dinamikus lesz. A kék például fantasztikusan illik a narancshoz, a sárga pedig a lilához.

Ha már ismered a színkört és ezeket az alapszabályokat, kísérletezhetsz a rengeteg színkombinációval, és magabiztosan válogathatod össze csodás színösszeállításaidat.

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...