Az egyterű életterek barátságosak, világosak, tágasak, és a legtöbbet kihozzák a rendelkezésre álló helyből.
Oszd fel a teret színekkel!

Hozd ki a legtöbbet az egyterű élettérből rafinált színfelosztással.

Az alábbi zseniális dekorációs ötletekkel életet lehelhetsz egyterű otthonodba.

“Imádom az egyterű lakásomat, de jelenleg az élettér kissé egyhangú. Hogyan tehetem egyedivé a színek segítségével?”

Az egyterű lakások a mai modern életstílus egyik meghatározó elemei. Ennek jó oka van: az egyterű lakások barátságosak, világosak és tágasak, és minden rendelkezésre álló helyet jól kihasználnak.

Jól átgondolt lakberendezési terv nélkül azonban tátongó és kaotikus lehet a tér, vagy ami még rosszabb, lelketlen.

Íme néhány könnyű és olcsó módszer arra, hogy életet leheljünk az egyterű lakásba csupán egy leheletnyi festék és egy csipetnyi kreativitás segítségével.

Az egyterű élettér tervezésénél a legfontosabb a rafinált felosztás. Más szóval, határozd el, hogy a tér különböző részei milyen funkciót töltsenek be, majd ennek megfelelően rendezd be őket.
Oszd fel a teret színekkel!

1. Oszd meg és uralkodj

Az egyterű élettér tervezésénél a legfontosabb a rafinált felosztás. Más szóval, határozd el, hogy a tér különböző részei milyen funkciót töltsenek be, majd ennek megfelelően rendezd be őket.

Például érdemes elkülöníteni az étkezésre, főzésre, lazításra, vendégfogadásra és munkára szánt élettereket, hogy mindegyiknek megteremtsd az előfeltételeit és a légkörét.

Bútorokkal és szőnyegekkel is kijelölheted a területeket, de a leghatásosabb és leginkább költséghatékony módszer az egyterű lakás rendszerezésére, ha színekkel osztod fel a teret.

Melyik festéket vegyem?

Cordobai bíbor
Tüzes curry

Legegyszerűbben úgy tervezhetsz harmonikus egyterű színösszeállítást, ha kiválasztasz egy vagy két színt, majd azoknak a különböző tónusait használod.
Egyterű konyha zöld fallal

2. Add meg az alaphangot!

Legegyszerűbben úgy tervezhetsz harmonikus egyterű színösszeállítást, ha kiválasztasz egy vagy két színt, majd azoknak a különböző árnyalatait használod.

A konyhát például festheted halványszürkére, az ebédlőteret egy sötétebb, drámai hangulatú zöldre, végül a nappali részt egy kellemes, nyugtató zöld árnyalatra.

Ha ugyanazt a hangsúlyos színt használod a különböző zónákban, ügyesen összekötheted a színösszeállítást. Ügyelj rá, hogy a díszpárnák passzoljanak a konyhai felszereléshez.

Melyik festéket vegyem?

[90GY 11/312] (/hu/szinreszletek/90gy-11312)
[90GG 11/295] (/hu/szinreszletek/90gg-11295)

Ha merész stílusra vágysz, végy két erősen kontrasztos árnyalatot, hogy határozottan elkülönítsd a különböző élettereket.
Éld ki a kreativitásodat kontrasztos színekkel!

3. Kreatív kontraszt

Ha merész stílusra vágysz, végy két erősen kontrasztos árnyalatot, hogy határozottan elkülönítsd a különböző élettereket.

Az igazán élénk tónusoknál érdemes semleges háttérszínt használni.

Fesd például a falak többségét friss fehérre, majd használj felpezsdítő narancssárgát a konyhában, végül pedig kéket az íróasztal mögötti falon, hogy kijelöld a dolgozórész terét.

Melyik festéket vegyem?

Csipkés jégvirág
Kurkuma gyökér
Éjféli mélység

Ha otthonodban nincs építészetileg kialakított térelválasztó, miért ne kreálhatnál egyet pusztán festéssel?
Színpompás térelválasztó

4. Engedd szabadjára a fantáziádat!

Ha van nyilvánvaló építészetileg megtervezett választék a terek között, az segíthet kijelölni a különböző falszínek közötti határt. A nappali tér például lehet, hogy a sarokba kuckózva van kialakítva, vagy a konyhát egy sor beépített egység választja el a lakás többi részétől.

Ugyanakkor miért ne hozhatnád létre a saját térelválasztódat csupán festék segítségével? Kifestheted például egy műalkotás közvetlen környezetét, egy átlós színcsóvát festhetsz az egyik fal sarkába, vagy akár egy hosszúkás egyterű lakás esetében egy széles csíkot húzhatsz a falakon és a mennyezeten keresztül a tér közepén.

Melyik festéket vegyem?

Türkiz talizmán
Áldott mirha

Tuti tipp

Egy kétoldalú könyvespolccal is kettéválaszthatod a teret úgy, hogy az egyik felét a szoba egyik oldalának a színösszeállításához passzoló színre fested, a másik felét pedig a szoba ellentétes oldalának színeivel díszíted.

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...