A színek előrejelzésén dolgozó csapatunk elkötelezett tagjai az „Év színének” kiválasztásán dolgoznak.
Bemutatjuk hogyan szuletnek a szintrendek

Hogyan születnek meg a színtrendek?

Elgondolkoztál már valaha azon, hogy vajon hogyan történhet a színtrendek kiválasztása?

Minden évben kiválasztjuk az év színét, azt a színt, amelyről úgy gondoljuk, hogy magában hordozza a következő év hangulatát és legfontosabb trendjeit.

Ezt a színt nem pusztán egy légből kapott ötlettől vezérelve választjuk ki. A Dulux elkötelezett szakértői csoportjának tagjai hetekig töprengenek a megfelelő szín meghatározásán. A munkát már szeptemberben elkezdjük. Szakembereink, akik egyébként megszállott módjára rajonganak a színekért, független lakberendezőket, ipari szakembereket, gyártó, divattervező cégek képviselőit és építész szakértőket hívnak meg, és velük közösen beszélik meg a következő tizennyolc hónap legfontosabb irányzatait, trendjeit.

Amikor szakértőink kiválasztották a legfontosabb színeket és irányzatokat, a Dulux mintegy húsz vezető színszakértője három napot szán arra, hogy a különböző koncepciókat egyetlen uralkodó irányzatra próbálja meg leszűkíteni. Ezen munka eredményeképp öt irányzat-alaptörténetet, színskálát és az év színét is kiválasztják.

Ezen folyamatok során az egyik leggyakrabban fel-felbukkanó jelenség az úgynevezett „Zeitgeist-hatás”, azaz korszellem hatás. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy mindannyian ugyanarról a dologról beszélnek, vagy ugyanazon anyagokkal és színekkel terveznek. A Zeitgeist hatás segítségével színszakértőink megragadhatják a pillanat hangulatát, amely a színek előrejelzési folyamatának legfontosabb része.

A közös munka után a szakemberek egy olyan koncepciót vagy más néven „hangulati” táblákat készítenek, amelyek segítségével meghatározhatják az egyes irányzatok mögötti tartalmat. Ezt követően a csoport hozzálát az egyes irányzatokhoz kapcsolódó fotózás előkészületeihez. „Minden évben több különböző fotóssal és stylisttal dolgozunk együtt” – meséli Louise Smith, vezető globális színtervező szakember. „Így biztos, hogy a képek mindig tudnak újat mutatni, és hihetetlen sokszínűségről árulkodnak.”

Miután a fotósok, a stylistok és a dekoratőrök is befejezték a munkát, szakembereink szóban is megfogalmazzák az egyes trendek főbb jellemvonásait és dimenzióit. Olvass bele cikkeinkbe a [www.colourfutures.hu] (http://www.colourfutures.com/hg_index.jsp) oldalon, és oszd meg velünk véleményedet.

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...