A szoba fekvése, a napszak és az, hogy a fény természetes-e vagy mesterséges, mind hatalmas szerepet játszik abban, hogyan mutat egy adott szín a faladon.
Hogyan hat a feny a színekre

Hogyan hat a fény a kedvenc színeidre?

Válaszd ki a megfelelő színeket az új otthonodba a szobákba jutó fény jellegétől függően!

„Hogyan válasszam ki a festék színét, hogy az megfeleljen a szobám fényviszonyainak?”

Elképesztő, hogy mennyire másképp mutat ugyanaz a szín a rá eső fénytől függően!

A szoba fekvése, a napszak és az, hogy a fény természetes-e vagy mesterséges, mind hatalmas szerepet játszik abban, hogyan mutat egy adott szín a faladon.

Ha épphogy beköltöztél az új otthonodba, és azon gondolkodsz, hogy milyen színűre fesd a falakat, olvasd el ezt a praktikus útmutatót a színek fényviszonyoknak megfelelő kiválasztásáról!

Használd ki a természetes fényt, és válassz halvány árnyalatokat, amelyek visszaverik a fényt világos, légies érzetet keltve.
A hamvas pasztellek visszaverik a napfenyt

Egész nap világos szobák

Ezeket a szobákat a legegyszerűbb kifesteni. Ezek a nap nagy részében fürdenek a fényben, így gyakorlatilag bármilyen szín jó választás.

Miért ne használjuk ki a természetes fényt, és használjunk halvány színeket, amelyek visszaverik a fényt világos, légies érzetet keltve? Az arany árnyalatok napfényes hatást keltenek, míg a világoskékek hűs, nyugtató összeállítást varázsolnak.

Fontos megemlíteni, hogy a merész, gazdag árnyalatok gyönyörűen ragyogóvá válnak az ilyen fényben!

Melyik festéket ajánljuk? A halvány összeállításhoz próbáld ki a [Gangeszi kavics] (/hu/termekek/dulux-a-nagyvilag-szinei#?selectedColor=1144054) vagy a Csillámló halraj árnyalatot! Merészebbeknek az [Édes grenadin] (/hu/termekek/dulux-a-nagyvilag-szinei#?selectedColor=1356825), a [Szeder bor] (/hu/termekek/dulux-a-nagyvilag-szinei#?selectedColor=1144096) vagy a [Végtelen tenger] (/hu/termekek/dulux-a-nagyvilag-szinei#?selectedColor=1144101) színeket ajánljuk!

Azokban a szobákban változnak a nap során a legtöbbet a fényviszonyok, amelyekbe besüt a felkelő nap fénye. Hajnalban a napfény enyhén rózsás árnyalatú, de nagyon hamar egyre kékesebbé válik, ahogy reggeledik.
Gyonyoru, vilagos nappali

Azok a szobák, ahová reggel süt be a nap

Azokban a szobákban változnak a nap során a legtöbbet a fényviszonyok, amelyekbe besüt a felkelő nap fénye. Hajnalban a napfény enyhén rózsás árnyalatú, de nagyon hamar egyre kékesebbé válik, ahogy reggeledik. Később, amikor a nap már nem süt be, a szoba meglehetősen sötétnek tűnhet.

Ahhoz, hogy minden napszakban a legtöbbet hozd ki a szobából, fesd a falakat halvány kékre vagy zöldre: a szoba így életre kel a reggeli napfényben, de délutáni is friss és világos marad!

Melyik festéket ajánljuk? Próbáld ki a [Jázmin tea] (/hu/termekek/dulux-family-zone#?selectedColor=1144155), a [Tiszta ég] (/hu/termekek/dulux-family-zone#?selectedColor=1144150) vagy a [Hajnali öböl] (/hu/termekek/dulux-family-zone#?selectedColor=1144151) árnyalatot!

Azokba a szobákba, amelyek a nap folyamán később melegszenek fel, válassz napfényes sárga színeket, hogy világossá és hívogatóvá varázsold a reggeleket!
A sarga egesz nap a melegseg erzetet kelti

Azok a szobák, ahová késő délután süt be a nap

Ezek a szobák általában hűvösebbek reggelente, és csak később melegszenek fel a nap során. Válassz hozzájuk napfényes sárga színeket, hogy világossá és hívogatóvá varázsold a reggeleket; vagy hűvösebb árnyalatokat, hogy megnyugtató teret teremts a későbbi napszakokban való pihenéshez.

A halvány szürkék mindenhez jól illenek. Ha nem kevered őket kékes árnyalatokkal, elég melegséget adnak reggelente, ugyanakkor világosnak és légiesnek tűnnek délután.

Melyik festéket ajánljuk? Próbáld ki a [Simogató napsugár] (/hu/termekek/dulux-family-zone#?selectedColor=1144134), a [Lágy krém] (/hu/termekek/dulux-family-zone#?selectedColor=1144130) vagy az [Szürke zen] (/hu/termekek/dulux-family-zone#?selectedColor=1144133) árnyalatot!

Az égetett narancs és a gazdag arany színek melegséget visznek azokba a szobákat, ahová kevés napfény jut, csakúgy mint a semleges színek vöröses árnyalatai.
A rozsas arnyalatok vilagositjak a sotet tereket

Azok a szobák, amelyek nem kapnak sok természetes fényt

Azok a szobák, amelyek nem sok fényt kapnak a nap során, kissé hidegek tűnhetnek, ezért érdemes egy kis melegséget csempészni beléjük melegebb árnyalatokkal. Az égetett narancs és a gazdag arany színek melegséget sugároznak, csakúgy mint a semleges színek vöröses árnyalatai.

Melyik festéket ajánljuk? Próbáld ki a [Garnéla tapas] (/hu/termekek/dulux-a-nagyvilag-szinei#?selectedColor=1144081), a [Hajnali áhitat] (/hu/termekek/dulux-a-nagyvilag-szinei#?selectedColor=1144073) vagy a [Gyömbér cseppek] (/hu/termekek/dulux-a-nagyvilag-szinei#?selectedColor=1144072) árnyalatot!

A szoba fekvése, a napszak és az, hogy a fény természetes-e vagy mesterséges, mind hatalmas szerepet játszik abban, hogyan mutat egy adott szín a faladon.
Hogyan hat a mesterseges feny a szinekre

A mesterséges fénnyel megvilágított szobák

  1. A piros és narancs színekhez hasonló meleg árnyalatok a sárga fényű égők vagy gyertyák fényénél teljesednek ki. Ezért olyan kedvelt választás a piros az ebédlőkben, a nappalikban és más, inkább este használatos helyiségekben.

  2. A fehér égők fénye jobban hasonlít a nappali fényhez, ezért itt több választásod van: akármilyen halvány vagy élénk szín mellett döntesz, az remekül mutat majd!

  3. A LED lámpák egy kicsit kékes fénnyel világítanak. A modern hatás érdekében kombináld a fényüket hűs pasztellel, ha pedig ellensúlyozni szeretnéd a hatást, használj meleg, sárgás árnyalatokat!

Melyik festéket ajánljuk? Próbáld ki a Carmen rózsa színt sárga lámpafénnyel, az Üde Rizskalász fehér fényű égőkkel, vagy a Mandulavirág, illetve a Trópusi napsugár árnyalatot, ha LED lámpáid vannak.

Top tipp

Ha kiválasztottad a kívánt színt, próbaképpen fess be vele egy A4-es lapot vagy egy falrészt, hogy lásd, hogyan mutat különféle fényviszonyok között!

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...