A falfesték kiválasztásánál fontos figyelembe venni, hogy milyen felületet szeretnél lefesteni, az hol található (például a nappali fala vagy a fürdőszoba mennyezete), illetve hogy milyen végleges eredményt kívánsz elérni.
Válaszd ki a megfelelő festéket

A megfelelő festék kiválasztása garantálja a tökéletes eredményt

Mivel olyan nagy a falfestékek választéka, festés előtt nagyon fontos kiválasztani a megfelelő terméket. Íme minden, amit érdemes tudnod.

“Általában normál emulziót használok falfestéshez, de megfigyeltem, hogy a konyhában és a fürdőszobában nem tartanak elég sokáig. Mi a különbség a festéktípusok között, illetve mire érdemes figyelni?”

A friss festés gyors, egyszerű és olcsó módja annak, hogy egy egyhangú szobából gyönyörű, üde életteret varázsoljunk. Ugyanakkor a megfelelő színösszeállítás kiválasztása még nem minden.

A falfesték kiválasztásánál fontos figyelembe venni, hogy milyen felületet szeretnél lefesteni, az hol található (például a nappali fala vagy a fürdőszoba mennyezete), illetve hogy milyen végleges eredményt kívánsz elérni.

Bizonytalan vagy? Ezek az egyszerű tippek segítenek kiválasztani a célod szempontjából legalkalmasabb festéket:

Minél magasabb a pigment-tartalom (mély, erős színek esetében), annál vastagabban fed, vagyis annál gazdagabbnak és fényesebbnek hat a szín.
Válassz jó minőségű festéket

1. Színmélység

Két tényezőtől függ, hogy a választott szín milyen mélynek és gazdagnak hat a falon: a festék színezőanyagának (pigmentjeinek) minőségétől és a pigmentek koncentrációjától. Minél magasabb a pigment-tartalom, annál vastagabban fed, vagyis annál erőteljesebbnek és élénkebbnek tűnik a szín.

A magas pigment-tartalommal kifestett szobákban észrevehetünk bizonyos alaptónusokat, amelyek a különböző fényviszonyok mellett némileg máshogy hatnak, egyedi jelleget kölcsönözve a térnek.

Melyik festéket vegyem?

Próbálj ki egy matt festéket, mint például az 56 gyönyörű árnyalatot kínáló [Dulux A Nagyvilág Színei] (/hu/termekek/dulux-a-nagyvilag-szinei) termékcsaládunkat. Ez a kiváló minőségű latex emulzió csúcsminőségű pigmentek optimális koncentrációja, amely kivételes fedőképességet és mosásállóságot biztosít.

Ha a falat gyakran éri ütés vagy folt, érdemes a tartósságot előnyben részesíteni a színmélységgel szemben. Válassz mosható, foltálló terméket, hogy a választott szín a lehető leghosszabb ideig szép maradjon.
Hosszantartó színek

2. Tartósság

Ha a falat gyakran éri szennyeződés vagy víz és pára (például a konyhában vagy a fürdőszobában), érdemes a tartósságot előnyben részesíteni a színmélységgel szemben. Válassz lemosható, vízlepergető és foltálló terméket, hogy a választott szín a lehető leghosszabb ideig szép maradjon, és minimálisra csökkentsd a javítás szükségét.

Melyik festéket vegyem?

A [Dulux EasyCare] (/hu/termekek/dulux-easycare) az első, forradalmi víztaszító tulajdonságú beltéri falfesték, amely egyedülálló összetételének köszönhetően a falról lepereg a víz és a legtöbb folyékony szennyeződés, amelyek így nem hatolnak mélyen a bevonatba.

A jó minőségű festék egyik ismertető jele a sűrű, krémes állag, amely jobb fedést biztosít, mint az olcsóbb, hígabb, vizesebb összetételűek.
Válassz krémes állagú festéket.

3. Fedőképesség

A jó minőségű festék egyik ismertető jele a sűrű, krémes állag, amely jobb fedést biztosít, mint az olcsóbb, hígabb, vizesebb összetételűek. A jó fedőképességgel rendelkező festék különösen akkor fontos, ha nagy felületet festünk, ráadásul így kevesebb festékre van szükség a megfelelő fokú színtelítettség eléréséhez, amivel hosszú távon egyszerre időt és pénzt takaríthatunk meg.

Mindenki érdekében válassz vízbázisú, alacsony VOC-tartalmú (illékony szerves vegyület) festéket, mivel ezek kevesebb oldószert tartalmaznak, mint az olajfestékek, vagyis környezetvédelmi szempontból okos választást jelentenek.
A Dulux-festékek alacsony VOC-tartalommal rendelkeznek

4. Környezetbarát

Nem az otthonod az egyetlen környezet, amelyre érdemes odafigyelned, amikor festésbe kezdesz. Mindenki érdekében válassz vízbázisú, alacsony VOC-tartalmú (illékony szerves vegyület) festéket, mivel ezek kevesebb hozzáadott oldószert tartalmaznak, mint az olaj- vagy oldószer alapú festékek, vagyis környezetvédelmi szempontból okos választást jelentenek.

Melyik festéket vegyem?

Minden Dulux beltéri falfesték vízbázisú, és alacsony VOC-tartalommal rendelkezik, ezért a széles választékból bármelyik festéket nyugodtan választhatod abban a tudatban, hogy közben a környezetért is teszel. Ha igazán alacsony VOC-tartalomra vágysz, válaszd a [Dulux EasyCare-t] (/hu/termekek/dulux-easycare)!

A végleges döntés meghozatala előtt ne felejtsd el figyelembe venni a szoba funkcióját és a felület típusát, mert így jó eséllyel az igényeidnek megfelelő festéktermékre esik majd a voksod.
Válaszd ki a falakhoz legjobban illő festéket

5. Speciális készítmények

Egyértelműnek tűnhet, de a végleges döntés meghozatala előtt ne felejtsd el figyelembe venni a szoba funkcióját és a felület típusát, mert így jó eséllyel az igényeidnek megfelelő festéktermékre esik majd a voksod.

Melyik festéket vegyem?

A konyhádban próbáld ki a foltálló [Dulux EasyCare] (/hu/termekek/dulux-easycare) falfestéket. Egyedülálló összetételének köszönhetően a falról lepereg a víz és a legtöbb folyékony szennyeződés, amelyek így nem hatolnak mélyen a bevonatba, így nyugodtan együtt főzhet a család és mehetnek a közös nagy étkezések is! {/hu/termekek/dulux-easycare}.

Tuti tipp

Miután kiválasztottad a megfelelő festékfajtát, töltsd le az egyszerűen használható ingyenes [Visualizer alkalmazásunkat] (/hu/articles/tltsd-le-az-uj-dulux-visualizer-alkalmazast), amely segítségével könnyebben kikiválaszthatod a tökéletes színeket. Az alkalmazás élő megjelnítésével azonnal láthatod az eredményt a saját falaidon.

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...