Elmagyarázzuk a különbséget a matt, a fényes, a selyemfényű és egyéb festékfelületek között, és abban is segítünk, hogy melyiket mikor érdemes használni.
Halványszürke előszoba

A megfelelő felületű festék kiválasztása a lehető legszebb falakért

Nem vagy biztos benne, hogy milyen felületű festéket használj? Vásárlás előtt olvasd el egyszerű dekorációs tippjeinket, hogy tökéletes eredményt kapj.

“Segítség! Belefogtam a nappali kifestésébe, de nem tudok kiigazodni a különböző festéktípusok és felületek között. Milyen felülethez milyen fényű festék passzol?”

Tudod, mi a különbség a tojáshéj-fény és a szaténfény között?

A lakás kifestésénél ugyan a szín kiválasztása a legfontosabb, de nem szabad alábecsülni a megfelelő fényességű festék eltalálásának fontosságát. Egy rossz döntés teljesen megváltoztathatja a lakás stílusát és érzetét.

A tájékozottság sokat segít, ezért vásárlás előtt olvasd el egyszerű dekorációs tippjeinket, hogy tökéletes eredményt kapj.

A matt és a fakó matt emulzió sima és bársonyos, így a legtöbb beltéri falhoz jól illik.
Fakó matt emulzióval festett fal

1. Matt / fakó matt emulzió

A matt és selyem matt emulzió sima és bársonyos, így ideális a beltéri falfelületek többségéhez. A matt emulzió egyenletes állaga remekül palástolja a fal szépséghibáit, míg a selyem matt még bársonyosabb, és kissé meszes felületet képez, ami ideális a mai modern stílusokhoz.

Selyemfényű falfestékkel lehet a legfényesebb felületet elérni, ráadásul könnyebben tisztítható, így praktikus választás az olyan nyüzsgő helyiségekben, mint a konyha vagy az előszoba.
Selyemfényű festék

2. Selyemfényű

Selyemfényű falfestékkel lehet a legfényesebb felületet elérni, ráadásul könnyebben tisztítható, így praktikus választás a nyüzsgő helyiségekben, mint a konyha vagy az előszoba. Azért vigyázz vele! A falak egyenetlenségei ezzel a felülettel láthatóbbá válhatnak, ezért ügyelj rá, hogy festés előtt csiszold simára a felületet. Ezzel a festékfajtával a hagyományos díszítőelemek jól kiemelhetők, mint például a mennyezetpárkányok vagy az ívboltozatok.

A szatén festék tökéletes arany középút a selyemfényű és a matt festék között
Szaténfényű festés a nappaliban

3. Szatén

A szatén festék tökéletes arany középút a selyemfényű és a matt festék között. Ideális beltéri falakhoz és mennyezetekhez, jó fedést biztosít, átlátszatlan és gyengéd fénye van.

Ez az alacsony fényű festék nem csak tartós, de víztaszító is, így ideális a konyha vagy fürdőszoba falára, valamint a faburkolatokra.
Vízbázisú tojáshéj-fényű festék

4. Vízbázisú tojáshéj-fényű festék

Ez az alacsony fényű festék nem csak tartós, de víztaszító is, így ideális a konyha vagy fürdőszoba falára, valamint a faburkolatokra. A tojáshéj-fényű festék csak beltéri fa-és fémfelületekre alkalmas. Tartóssága miatt különösen jól használható az igénybevett felületek, például ablakkeretek és párkányok fedésére.

Valamivel fényesebb, mint a tojáshéj, így remek választás, ha több csillogást szeretnél, vagy el akarod tüntetni a szépséghibákat.
Selyemfényű fafesték

5. Selyemfényű fafesték

A selyemfényű fafesték valamivel fényesebb, mint a tojáshéj, így remek választás, ha több csillogást szeretnél, vagy el akarod tüntetni a szépséghibákat. A tojáshéjhoz hasonlóan ezt is beltéri fa- és fémfelületekre alkalmazhatjuk.

Ideális beltéri és kültéri fafelületekre. A fényes felületű festékből létezik középfényű és magasfényű változat is.
Fényesre festett ablakpárkány

6. Fényes felület

A fényes felületet képző festék beltéri és kültéri fafelületek fedésére egyaránt alkalmas. Középfényű és magasfényű változatban is kapható. Mindkettő tükörfényű felületet ad, és mind a lakásban, mind az udvaron jól alkalmazható a lakberendezési részletek kiemelésére. Ez a festékfajta mosható. A beltéri projektekhez érdemes vízbázisú fényes festéket használni, míg kültéri festésre az oldószeres az alkalmasabb.

Tuti tipp

Megnyerő, kissé bizarr stílushoz készíts egy térelválasztó falat matt és selyemfényű csíkok váltogatásával. Ha igazán finom eredményt szeretnél elérni, használhatod ugyanazt a színt különböző fényfelülettel.

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...