Ha nem értetek egyet a pároddal a színválasztással kapcsolatban, vegyétek sorba az összes szobát, amelyről döntenetek kell. Van olyan szoba, amelyiknél könnyebb a döntés? Ha igen, kezdjétek azzal.
Teremts harmoniat a szinekkel

A kompromisszumkötés művészete színtudatos pároknak

Összeköltözöl a pároddal, de nem tudtok megegyezni a színösszeállításban? Így teremthettek harmonikus otthont, amelyet mindketten szeretni fogtok!

„A párom/barátom/barátnőm/házastársam ízlése a dekorációval kapcsolatban teljesen más, mint az enyém. Hogyan tudunk megegyezni a színösszeállításban?”

Nemzetközi felmérésünk szerint majdnem minden tizedik ember egyetlen okból halogatja a dekorációt: egyszerűen nem tudnak megegyezni a párjukkal, hogy milyen színt válasszanak.

„Az összeköltözés izgalmas időszak, de korántsem stresszmentes” − mondja Corinne Usher klinikai pszichológus. „A költözéssel járó felfordulás nagyon felfokozott érzelmi állapotot teremt, az elvárások pedig magasak, ami miatt a dekorációval és dizájnnal kapcsolatos döntések aránytalanul nagy konfliktusokat eredményezhetnek.”

Ha te és a párod nem értetek egyet a színválasztással kapcsolatban, vegyetek mély levegőt, és olvassátok végig Corinne szakértő tanácsait az otthon és a festés nyugalma érdekében!

1) Kezdjétek a könnyű szobák kifestésével!

Vegyétek sorba az összes szobát, amelyről döntenetek kell. Van olyan szoba, amelyiknél könnyebb a döntés? Ha igen, kezdjétek azzal.

Vegyétek figyelembe a szoba méretét, a padló típusát, a szobába szánt bútorokat és az esetleg összeegyeztetendő kontrasztos színeket.
Hogyan valasszatok szint

2) Hozzatok gyakorlatias döntéseket!

Vegyétek figyelembe a szoba méretét, a padló típusát, a szobába szánt bútorokat és az esetleg összeegyeztetendő kontrasztos színeket. Ha ezeket a tényezőket veszitek alapul, az csökkenti a személyes vélemények alapján meghozandó döntések számát.

3) Figyeljetek oda, hogy mindketten elmondhassátok a véleményeteket!

Ha túlságosan lefoglal titeket a másik meggyőzése, előfordulhat, hogy fel sem tűnik nektek, hogy valójában több olyan szín van, amely mindkettőtöknek tetszik, mint gondolnátok!

4) Pontozzátok a színeket egytől tízig!

Ha nagyon különbözik a véleményetek, sokat segíthet, ha egytől tízig pontozzátok az általatok kedvelt színeket. Ha a párod nálad sokkal magasabb pontszámot ad egy bizonyos színnek, esetleg engedhetnél neki az egyik helyiség esetében, ha cserébe a te szavad dönthetne egy másik szobánál − nem igaz?

5) Gondolkodjatok a színek erősségén! Ha nem tudtok dönteni magáról a színről, még mindig megegyezhettek a szín tulajdonságaival kapcsolatban. Például te nem szeretnél élénk narancssárga falakat − de mit szólnál egy visszafogottabb terrakotta árnyalathoz?

 Ha valamelyikőtök nem tudja elképzelni, hogy hogyan mutat majd az adott szín a falaitokon, mielőtt bármit megvennétek, próbáljátok ki az összhatást a praktikus Dulux Visualizer alkalmazás segítségével!
Kiserletezzetek a szinekkel

Top tipp

Válasszatok szürkét – ez egy nagyon jól variálható szín, és egyformán jól mutat klasszikus és modern színösszeállításokban is. Félsz, hogy a szürke egy kicsit egyhangú? Dobd fel egy élénk, erőteljes színnel, például citromsárgával!

Melyik festéket ajánljuk? Próbáld ki a Nagyvilág színei Hosszú alkony és Libbenő szári árnyalatait!

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...