A megfelelő technikák alkalmazása professzionális felületeket eredményez, miközben többet hozhat ki a festékekből.
Festési technikák

Ötletek, hogy többet kihozhass kevesebb festékből

Tippjeink és trükkjeink alkalmazása professzionális felületeket eredményez, miközben többet hozhatsz ki a festékekből.

A falfestéstől kezdve a keskeny ablakkeretek festéséig a megfelelő technikák alkalmazása nemcsak professzionális felületeket eredményez, hanem lehetővé teszi, hogy kevesebb festék is elegendő legyen.

Minden a részletekben rejlik

Miután papírszalaggal kimaszkoltad azokat a részeket, amelyeket nem kívánsz lefesteni, fogj egy ferde sörtéjű kis ecsetet, és fesd le azokat a részeket, ahová a hengerrel nem férnél hozzá (pl. ablakkeretek vagy sarkok).

Amikor bele meríted az ecseted a festékes dobozba, a csöpögés megakadályozása érdekében ne menj 3–5 cm-nél mélyebbre. Amennyiben ecseted a doboz falának ütögeted (szemben a lehúzással), megszabadulhatsz a felesleges festéktől, és mindig ideális mennyiségű festékkel dolgozhatsz tovább.

A ferde sörtéjű ecset finom sörtéivel éles, egyenletes vonalakat húzhatsz, megakadályozva azt, hogy a festék átszivárogjon a maszkolószalagon. Bő adag festékkel az ecseten, odafigyelve, hosszú mozdulatokkal fess, hogy egyenletesen befedd a felületet!

Ugyanez a technika alkalmazandó a csövek mellett vagy elektronikus vezetékek közelében elhelyezett szegélylécek esetén is.

A megfelelő hengerelés

A festékhenger csökkenti a festéshez szükséges időt, és az egyenletes eloszlatás révén többet hoz ki a festékekből.
A megfelelő hengerelés

A festőhenger elengedhetetlen a sima felületek esetén. Csökkenti a festéshez szükséges időt, és az egyenletes eloszlatás révén többet hoz ki a festékekből.

Ha a festőhengert kicsit bevizezzük, csökkenthetjük a bolyhosodást és növelhetjük a henger festékfelvevő-képességet. Miután egyharmad részig megtöltötted a fesőtálcát festékkel, mártsd bele a hengert, majd néhány gyors, görgető mozdulattal vond be festékkel a tálca erre a célra szolgáló oldalán.

A henger nyoma a kezelt felülettől függően kis mértékben eltérhet. Ha falat vagy ajtót festesz, ne feledkezz meg a gravitációról: a felfelé irányú görgetés megakadályozza a csöpögést, és egyenletes felhordást tesz lehetővé. Padlózaton jó gyakorlat lehet a hátulról előre való haladás. A jól átgondolt rendszer egyenletes felületeket eredményez. Az átfedések elkerülésére bevett módszer a széles „W” alakban történő festés.

A festékhengerek a nagy felületek festéséhez ideálisak. Szűk sarkok és élek esetén azonban a legjobb, ha átváltasz egy ferde sörtéjű, kisebb méretű ecsetre.

Tudj meg többet azokról az eszközökről, amelyek a festéshez szükségesek; olvasd el útmutatónkat!

Ecsetvonás egyenetlen felületeken

Egyenetlen felület esetén a legideálisabb a szintetikus ecsetek használata, mivel könnyed vonásokkal követik a felszín kontúrját.
Festés egyenetlen felületeken

A téglafalaktól kezdve a faasztalokig létezik egy sor olyan felület, amelyen nem érdemes festékhengert használni. Ezek esetén az ideális eszköz a szintetikus ecset, mert egyenletes vonásokat hozhatunk vele létre és bonyolult kontúrral rendelkező felületek esetén is egyenletes fedést biztosít. Oldószeres festék esetén használj természetes sörtéjű ecsetet! Ha nyers, korábban kezeletlen felülettel van dolgod, alapozd a felületet a festés megkezdése előtt!

A sörték egyharmadáig bemerítve mártsd az ecsetet a festékbe, majd bő adagban, széles vonásokkal vidd fel a festéket, függőleges felületek esetén felfelé irányú mozdulatokkal. Mielőtt felvinnéd a második réteget, mindig várd meg, hogy az első megszáradjon! Amennyiben markánsan eltérő árnyalatú színeket használsz – például sötétkékről térsz át a krém színre –, elképzelhető, hogy több rétegben kell festened, vagy alapozóréteget kell felvinned.

Festés utáni ötletek, amelyek megkönnyítik a takarítást

A festés befejeztét követően valószínűleg az utolsó, amivel az idődet szeretnéd tölteni az a hosszas takarítás. Hogy spórolj az időddel, próbáld meg a lehető legtöbb festéket lehúzni az ecsetről a festékes doboz belső falán!

Festőhenger tisztításakor a mosás előtt szabadulj meg a lehető legtöbb festéktől egy festéklehúzó rács segítségével! A kutatások szerint ezzel nemcsak a mosáshoz szükséges vízmennyiség felét spórolhatod meg, hanem feleannyi időre is lesz szükséged a henger tisztításához.

Légy kreatív a maradék festékkel!

A fából készült székek lefestése nagyszerű módja a megmaradt festékek felhasználásának, így a falak és a székek nem fognak elütni egymástól.
Fából készült szék festése

Amikor a falak festésével már elkészültél, elképzelhető, hogy maradt némi festék a doboz alján. Ennek nem kell (és nem is szabad) a szemetesben landolnia! Fess le néhány virágcserepet vagy fából készült széket – a bútorok és a kiegészítők színesítése jól harmonizál majd a falak színével. Tekintsd meg ötleteinket, hogy lásd, hogyan lehet még többet kihozni a festékéből!

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...