Nem tudod mi a szobafestés folyamata? Kövesd ezt a hat lépést, és úgy festesz majd, mint egy profi.
Szobat festesz? Kovesd ezt a hat lepest!

Szobát festesz? Kövesd ezt a hat lépést!

Fess úgy, mint egy profi részletes útmutatónk segítségével.

1. Készítsd elő a szobát!

Ha rászánsz néhány órát arra, hogy megfelelően előkészítsd a szobádat, mielőtt elkezdesz festeni, a projekt zökkenőmentesebb lesz. Először tegyél anyagot vagy takarófóliát a padlóra, és távolíts el minden bútort (vagy fedd le őket takarófóliával). Vedd le a függönyöket vagy sötétítőket, szereld le a kapcsolók és csatlakozóaljzatok műanyag burkolatát, és szereld le az ablakok szerelvényeit (pl. reteszeket és fogantyúkat). Végül pedig szereld le a kilincseket, és ragaszd le a zárat az ajtó szélén.

2. Készítsd elő a felületeket!

A festékes dobozok kinyitása előtt fontos, hogy minden felület tiszta és festhető legyen. Ha rések vagy repedések vannak a falakon, a plafonon vagy a fafelületeken, ki kell töltened ezeket glettel vagy gipsszel. Ezeket a felületeket és a famunkákat meg kell csiszolni a megfelelő felület eléréséhez – ez segíti a festék megtapadását. Töröld le a felületeket a csiszolás után, hogy ne maradjon rajtuk por – biztosan nem szeretnéd, ha por vagy szennyeződés ragadna a frissen festett faladra!

3. A mennyezet festése

Ha mindent előkészítettél a festéshez, kezdd a munkát a mennyezettel. Így a lecseppenő festék a festetlen felületekre jut, ezért könnyedén le tudod törölni vagy át tudod festeni a foltokat később.

Ha a falakat és a mennyezetet eltérő színűre fested, akkor a sarkokat ecsettel kell kifestened a tökéletes átmenet érdekében.

4. Falak festése

Ezután a falak következnek. Ugyanabból az okból, mint az előbb – a famunkákról könnyedén le tudod törölni a festékcseppeket. Praktikus, ha néhány centiméteres átfedést hagysz a famunkákon – így tiszta vonalat kapsz a következő lépésben.

5. A famunkák festése

Végül pedig fesd le a famunkákat. A lényeg, hogy a szoba közepén kezdd és fokozatosan haladj kifelé, hogy csökkentsd annak veszélyét, hogy belenyúlsz a frissen lefestett felületekbe. Sokkal valószínűbb például, hogy hozzáérsz egy ajtókerethez, miközben ki-be járkálsz, mint annak, hogy egy radiátort súrolsz. Ennek tudatában a legjobb sorrend, ha az ablakkerettel kezded, folytatod az ablakpárkánnyal, a szegélylécekkel, majd az ajtókerettel.

6. Tegyél vissza mindent a helyére!

Ha már elég időt hagytál a festék száradására (azt javasoljuk, hogy tartsd be a festékes dobozon található száradási időt), visszaviheted a szobába a bútorokat. Szereld vissza a műanyag burkolatokat, az ablak vagy az ajtó szerelvényeit, és akaszd vissza a függönyöket és a sötétítőket. Végül pedig főzz magadnak egy teát és dőlj hátra – megérdemled!

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...