CF16 sötét és világos hero image
CF16 sötét és világos hero image

Sötét és Világos

2016 egyik kulcstrendje a sötétség fontossága. A Föld órájának bevezetése, amikor világszerte milliók kapcsolják le a lámpát ugyanazon a napon, megmutatta, milyen nagymértékben érint mindannyiunkat a fényszennyezés.

CF16 sötét és világos section 1
CF16 sötét és világos section 1

2016 egyik kulcstrendje a sötétség fontossága. A Föld órájának bevezetése, amikor világszerte milliók kapcsolják le a lámpát ugyanazon a napon, megmutatta, milyen nagymértékben érint mindannyiunkat a fényszennyezés. Kutatások bebizonyították, hogy mennyire fontos a pihentető alvás, a fény zavaró hatása nélküli feltöltődéshez, és ahhoz, hogy erőre kapjunk. Nem csak az emberekről van szó: a kutatások szerint a fényszennyezés a növények és a vadvilág éjszakai élettani tevékenységére is hatással lehet.

CF16 sötét és világos section 2
CF16 sötét és világos section 2

Ugyanúgy szükségünk van a sötétségre ahhoz, hogy tisztábban láthassuk a csillagokat az éjszakai égen, ahogyan a XVII. század németalföldi mestereinek képein is a háttér sötét színei domborítják ki a szemkápráztató ragyogást és a fény játékát. A paletta sok színe észrevétlenül olvad egymásba, egyszerre idézve fel az alkonyatnak és a pirkadatnak az "arany órában" látható színeit.

A Sötét és Világos színpaletta színei:

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...