Szeretnéd kifesteni az otthonodat, de nem tudod milyen festékszíneket válassz? Ezek a tippek segítenek a tökéletes színek kiválasztásában.
Otletek festekszinek kivalasztasahoz

Kitűnő ötletek festékszínek kiválasztásához

Fedezd fel, hogyan válaszd ki otthonodba a tökéletes színeket!

1. Van ötletforrásod?

Lapozz át néhány folyóiratot, és használj online forrásokat, mint a blogok, vagy a Pinterest olyan képek összegyűjtéséhez, amelyek beindítják a fantáziádat! Segíthet, ha helyi üzletekből szövet-, festék- és tapétamintákat gyűjtesz!

Ha van már olyan képgyűjteményed, amely kedvelt stílusodra jellemző, válogasd össze őket - nagyon valószínű, hogy észre fogsz venni valamilyen szembeötlő mintát a színekben és az árnyalatokban. Esetleg ezeket a képeket egy hangulattábla elkészítéséhez is használni fogod.

2. Melyik bútor marad a szobában?

Megtartod a szőnyeget, a függönyöket, a párnákat vagy a bútorokat? Ha ezek semleges színűek, akkor valószínűleg nem fognak azokra a színekre hatni, amelyekre a szobádat festeni fogod.

Ha olyan bútort vagy berendezést tartasz meg, amely élénk, feltűnő árnyalatú, akkor kezdőpontnak lehet használni, amikor kiválasztod a színpalettádat.

3. Hogyan fogod a teret használni?

A szoba funkciójának megállapítása segít, hogy meghatározd azt a hangulatot, amelyet létre akarsz hozni.

Olyan hálószobát díszítenél, amely csak pihenésre lesz használva, vagy ahol dolgozni vagy tanulni is fogsz? A konyhát csak főzésre vagy vendégek fogadására is használni fogod?

Ha ezeket a kérdéseket a dekorálás korai szakaszában felteszed magadnak, akkor könnyen leszűkítheted azt, hogy miféle teret és hangulatot szeretnél létrehozni.

4. A nap mely szakában van a szoba a legtöbbet használva?

A szoba reggel, délután, este vagy egész nap használva van?

A szobát érő természetes nappali fény hatni fog arra, hogy a színek milyen módon néznek ki a helyiségben. Ha a falat napközben közvetlen napfény éri, akkor esetleg a választott színnek egy erősebb árnyalatát kell használni, hogy az erős fényben a szín ne legyen fakó.

5. A szoba melyik irányba néz?

Ha a szoba északra néz, akkor valószínűleg kevés természetes fényt kap. A szoba gyenge megvilágításának kiegyensúlyozásához legjobb, ha meleg, világos árnyalatokat választasz a falakra, mint a kékesfehér, a kankalinsárga vagy a babarózsaszín.

Másrészt, a délre néző szobák általában sok fényt kapnak - néhány esetben hidegebb színekkel is kell a ragyogást kompenzálni.

6. Mi a fény fő forrása?

Ugyanúgy, mint a természetes fény esetében, a szobában használt mesterséges fény is nagymértékben hatással van a színek kinézetére és hangulatára.

Például a halogén lámpa tiszta, fehér fénnyel világít, amely általában a legreálisabb színt nyújtja. Az izzólámpák sárgán világítanak, amely a színeket megfosztja a sárga tónusoktól, amíg a fluoreszkáló fény hidegebb, és gyakran megfosztja élénkségétől a fehér színt.

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...