Hogyan frissítsd fel falaidat: elengedhetetlen dekorációs feladatlista

Hasznos dekorációs tippjeinkkel ellátunk téged minden eszközzel és trükkel egy professzionális, szép felület elkészítéséhez.

"Újra szeretném festeni a falaimat. Hogyan csináljam, hogy biztosan szép végeredményt kapjak?”
Egy kevéske festékkel egyszerűen és pénztárca kímélően tudod felfrissíteni otthonodat, azonban az AkzoNobel felmérése szerint, 10-ből 1 ember azért nem áll neki a dekorálásnak, mert nem tudja, hogy hol és hogyan kezdje el. Nagyszerű tippjeink és színes ötleteink segítségével profikat is lepipáló végeredményt kaphatsz, akár kezdő festőként, akár tapasztalt felújítóként.

Szükséged lehet a következőkre:

  • Festék, az általad kiválasztott árnyalatban, megfelelő mennyiségben
  • Festőhenger és festéktálca
  • Ecsetek közepes–és kis méretben
  • Keverőpálca
  • Maszkoló szalag
  • Takarófólia a bútorokra
  • Törlő rongyok (a por-és szennyeződések eltávolítására)
  • Létra (hogy elérd a nehezen elérhető helyeket is)
  • A Dulux Visualizer ingyenes szobakifestő applikáció, amellyel még a festés előtt digitálisan kipróbálhatod, hogy mutatna kedvenc színed szobád falán.

1. Válassz a gyönyörű színek közül!

A falszín rendkívüli hatással van a szoba megjelenésére és hangulatára, ezért fontos, hogy jól válasszunk. Amennyiben nem tudsz dönteni, a Dulux Visualizer ingyenesen letölthető applikáció azonnali digitális segítséget nyújt, így egyszerűen kiválaszthatod a megfelelő árnyalatot, mielőtt ecsetet ragadnál.

A szín kiválasztása után az alkalmazással ki is tudod számolni, hogy pontosan mennyi festékre lesz szükséged.

2. Maszkolj!

Maszkoló szalaggal ragaszd le a konnektorokat, ablakkereteket, ajtókat és ajtóberakásokat, valamint minden egyéb olyan részt, amelyet nem szeretnél lefesteni. Figyelj oda, hogy egyenesen és egyenletesen ragaszd a maszkoló szalagot, hogy szép éleket tudj festeni.

3. Takard le a bútoraidat!

Amennyiben nincsen elég helyed, vagy időd kivinni az összes bútort, használj takarófóliát a kellemetlen foltok elkerülése érdekében. Műanyag zacskóval pedig könnyen megóvhatod kisebb tárgyaidat, például a lámpatesteket.

Használj kartont vagy fóliát a járófelület lefedésére, ezeket festéskor érdemes leragasztani. A festékcseppek jellemzően könnyen le tudnak folyni a padlóra, ezért fontos az elővigyázatosság!

4. Portalanítsad a falakat!

A tükörsima felület eléréséhez elengedhetetlen, hogy portalanítsd a falakat festés előtt. Általában egy száraz ronggyal való áttörlés elegendő. Légy extrán figyelmes a sarkoknál, és olyan helyeken, ahol előfordulhatnak pókhálók.

Jó alkalom ez arra is, hogy kiszedjük a falfelületből a régi szögeket és csavarokat, valamint amennyiben szükséges, kitöltsük a kisebb hézagokat, lyukakat a Dulux glettek segítségével. 

5. Fess!

Megfelelő alapozás után, amely megerősíti az alapot, csökkenti annak nedvszívó képességét és biztosítja a későbbi festékrétegek tapadását, egyenlő mértékű száradását, jöhet is a festés!

A festékesdoboz felnyitása után, érdemes kicsit felkeverni a festéket egy keverőpálcával. Ez után önts ki egy keveset a festéktálcára.

Használd a közepes méretű ecsetet az élek és peremek lefestéséhez, a belső részeket pedig hengerrel folytasd. A sima, egyenletes felület titka, hogy az ecsettel való festés strukturáltságát próbáljuk eldolgozni, homogenizálni a többi résszel.

Az első réteget hagyd teljesen megszáradni, és csak ezután vidd fel a második réteget.

6. Távolítsd el a maszkoló szalagot!

Amikor a festék már nagyjából megszáradt, óvatosan szedd le a maszkoló szalagot is. Hogyha megvárod a teljes száradást, és akkor szeded le, előfordulhat, hogy a frissen festett felület egy része is lejön. Ilyen esetben, a kisebb ecsettel javasoljuk a javítást.

7. Dőlj hátra, és élvezd munkád gyümölcsét!

Ugye milyen varázslatos lett? Csak egy kis festék és mekkora változás! A színek ereje csodákra képes!

+1 tipp

Henger használatakor igyekezz V vagy W alakban festeni, így egyenletesebb felületet fogsz kapni, mintha fentről lefele vagy jobbra balra görgetnéd.

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...