Csak azért, mert egy szoba kicsi, nem kell feltétlenül kompromisszumot kötnöd a festés területén. Egy-két festőtrükkel könnyedén tágasabb tér érzetét keltheted.
Teremts tagas nappalit!

Hogyan érjem el, hogy egy kis szoba nagyobbnak látszódjék?

Ha új otthonod kicsit kicsi, hozd ki belőle a lehető legtöbbet ezekkel a trükkös színötletekkel!

„Imádom az új otthonomat, de van egy szobám, amelyik egy kicsit kisebb, mint szeretném. Tehetek valamit annak érdekében, hogy tágasabbnak tűnjön?”

Ha kisebb lakásba költözöl, vagy most vetted az első lakásodat, előfordulhat, hogy legalább az egyik szobával kapcsolatban azt kívánod, bárcsak nagyobb lenne!

Csak azért, mert egy szoba kicsi, nem kell megfutamodnod a festés területén. Egy-két festőtrükkel könnyedén tágasabb tér érzetét keltheted.

Henriette von Stockhausen, a VSP Interiors lakberendezője, megosztja öt szuper festési tippjét azzal kapcsolatban, hogyan hozzuk ki a legtöbbet a kis terekből.

A hűvösebb színek segítenek optikailag távolítani a falakat, ami tágasabbá és világosabbá teszi a szobát. Válaszd a szürke és a kék halványabb árnyalatait a legvilágosabb hatás érdekében!
Tavolitsd optikailag a falakat egy hus szin segitsegevel!

1) Válassz sötétet!

„Én nem hiszek abban, hogy a kis szobákat mindenáron világos színekkel kell kifesteni. Minden a szoba funkciójától függ. Egy hálószoba melegebb színválasztást kíván, míg egy fürdőszobában előnyösek lehetnek a hűvösebb árnyalatok. Ha meghittségre törekszel, egy nagyon sötét kék árnyalat rendkívül hatásos lehet.”

Melyik festéket ajánljuk? Próbáld ki a 30BB 10/112 árnyalatot!

2) Teremtsd meg a magas plafon illúzióját!

A falat legfeljebb a plafon alatt mintegy 10 cm-ig vagy, ha van, a mennyezetpárkány aljáig fesd be, majd fess afölött mindent fehérre! A hozzáadott fehér sáv optikailag megnöveli a plafon magasságát, így a szoba magasabbnak látszik. A mély kékeszöld jól mutat a friss fehér mellett.

Melyik festéket ajánljuk? Próbáld ki a 2014 Év Színét Színét!

3) Szélesítsd ki a folyosókat!

„Nem vagyok a falkiemelés híve, de egy esetben javasolnám: a nagyon hosszú, keskeny folyosók esetében. Ha sötét színt teszel a tér bármelyik végére, az odavonzza a tekintetet, és máris kevésbé hosszúnak tűnik a tér! Próbálj ki egy gazdag vörös árnyalatot a drámai hatás érdekében.”

Melyik festéket ajánljuk? A 00YR 08/409 árnyalatot!

A párkányokat, szegélyléceket és minden bordűrt fess át világos, fényvisszaverő színekkel, amelyek esetleg a falak színével finom kontrasztot alkotnak.
Probalj ki kontrasztos tonusokat!

4) Próbálj ki egy tónusos színösszeállítást!

Válassz a fal színéhez hasonló árnyalatú anyagokat és bútorokat, hogy azok jobban beleolvadjanak abba ahelyett, hogy kiemelkednének belőle. Ez segít nyugodt, zavartalan teret létrehozni, amely nagyobbnak látszik majd, mint amekkora. A zöld árnyalatai kifejezetten megfelelők erre.

Melyik festéket ajánljuk? Az 50GY 77/195, a10GY 29/158 és a 97GY 07/135 csak arra vár, hogy kipróbáld őket!

5) Hangsúlyozd ki a famunkát!

Egy kis szobában a famunka és a bordűrök színe legyen sötétebb a falnál. Ez olyan kontrasztot hoz létre, amely kiemeli a szoba építészetileg fontos elemeit, és optikailag távolítja a falakat, ami miatt nagyobbnak fog érződni a szoba. A világosabb szürke falak sötétszürke fafelületekkel kifinomult tónust hoznak létre.

Melyik festéket ajánljuk? Próbáld ki a 00NN 37/000 árnyalatot a falra és a 00NN 16/000 árnyalatot a fafelületekre!

Top tipp

Ha kifestetted a falakat, tedd a teret még tágasabbá tükrökkel, amelyek optikailag megkétszerezik a teret!

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...