Egy réteg festékkel egyszerűen és olcsón felfrissítheted a szobádat.
Készen állsz a falfestésre?

Festés lépésről lépésre

Hasznos listánk segítségével felvértezheted magad minden szükséges eszközzel és trükkel, hogy profi végeredményt kapj.

“Hamarosan kifestenénk a lakást, és szeretnék biztosra menni.”

A festés egyszerű és olcsó módja a szobák azonnali felfrissítésének, de az AkzoNobel egyik felmérése szerint minden tizedik megkérdezett halogatja a felújítást, mert nem tudják, hogyan kezdjenek neki.

Hasznos listánk segítségével felvértezheted magad minden szükséges eszközzel és trükkel, hogy profi végeredményt kapj, akár kezdő, akár tapasztalt lakásfelújító vagy.

Mielőtt hozzálátsz a festéshez, szerezd be az eszközöket.
Mire lesz szükséged a festéshez?

Szükséged lesz:

  • egy doboz festékre a kiválasztott színben
  • festőhengerre és tálcára
  • ecsetekre - egy közepesre és egy kicsire
  • keverőpálcára
  • maszkolószalagra
  • lepedőre vagy takarófóliára (a bútorok és kiegészítők letakarásához)
  • nedvszívó rongyra (a falak leporolásához és a cseppek feltörléséhez)
  • létrára (a nehezen elérhető helyekhez)
  • hígítóra (a véletlen festékcseppek eltávolításához)
A Dulux Visualizer alkalmazás segítségével számtalan színárnyalatot kipróbálhatsz, mielőtt ecsetet vennél a kezedbe.
Válassz színt a Visualizer alkalmazás segítségével

1. Válaszd ki a festéket

A fal színe nagyban meghatározza az egész szoba stílusát és érzetét, ezért fontos, hogy jól eltaláljuk. Ha nehezen tudsz választani, segítségedre lehet a Dulux Visualizer alkalmazás, amely élőképes megjelnítésének segítségével azonnal láthatod, hogyan fog kinézni a fal az adott színnel, így több árnyalatot is kipróbálhatsz, mielőtt ecsetet ragadsz.

Maszkolószalaggal ragaszd ki az összes konnektort, ablakkeretet, ajtót, díszlécet, és minden mást, amit nem szeretnél összefestékezni.
Készítsd elő a falat festéshez

2. Használj maszkolószalagot!

Maszkolószalaggal ragaszd ki az összes konnektort, ablakkeretet, ajtót, díszlécet, és minden mást, ami nem szeretnél összefestékezni. Ügyelj arra, hogy egyenes vonalban ragaszd fel, hogy a festés széle is szép, egyenes legyen.

Ha nincs hol tárolnod a bútorokat a festés idejére, takard le őket lepedővel vagy fóliával.
Védd meg bútoraidat a festéktől.

3. Takard le a bútorokat!

A bútorokat érdemes eltávolítani a szobából festés előtt, da ha nincs hol tárolnod őket, húzd a szoba közepébe és takard le őket lepedővel vagy takarófóliával. Egy műanyag zacskó egyszerű és olcsó megoldás például a lámpák megóvására.

Mindig helyezz el egy darab rongyot vagy takarópapírt az adott terület alá, ahol éppen festesz, és ha lehet, ragaszd is le. Bármilyen óvatos is vagy, a festékcseppek megjelenhetnek a padlón vagy szőnyegen, így jobb biztosra menni.

Az igazán sima felület elérése érdekében elengedhetetlen, hogy alaposan leporoljuk a falakat festés előtt.
Porold le a falakat

4. Porold le a falakat!

Az igazán sima felület elérése érdekében alaposan porold le a falakat festés előtt. Általában elég egy száraz ruhával gyorsan áttörölni. A szoba felső sarkaira különösen ügyelj, mert ott pókhálók is lehetnek.

Ez jó alkalom arra is, hogy smirglivel vagy dörzspapírral kiegyenlítsd a felületet, eltávolítsd a szögeket és csavarokat a falból, vagy szükség esetén feltöltsd a lyukakat többfunkciós töltőanyaggal vagy glettel.

Az első réteget hagyd megszáradni, majd vigyél fel egy másodikat. Ha drámai színváltást szeretnél, akár egy harmadik rétegre is szükséged lehet.
Festés után a fal olyan lesz, mintha kicserélték volna

5. Indulhat a festés

A nem régiben kifestett falon talán nincs szükség alapozóra, viszont ha régen volt festve, vagy kevésbé jó minőségű a felület, a legjobb eredmény elérése érdekében használj mélyalapozót a felület előkészítésére. Utána nincs más hátra, mint hogy kinyisd a festékes dobozt.

Keverd meg a festéket a keverőpálcával, majd önts egy keveset a tálcába. A közepes ecsettel fesd le a fal külső 10 centiméterét a maszkolószalagot követve, majd a hengerrel töltsd ki a többit. A sima, egyenletes eredmény érdekében fontos, hogy ne vigyél fel egyszerre túl sok festéket sem az ecsettel, sem a hengerrel.

Az első réteget hagyd megszáradni, majd vidd fel a másodikat. Ha erőteljes, mély színt választottál, előfordulhat, hogy egy harmadik rétegre is szükséged lesz.

Amikor már csaknem teljesen megszáradt a festék, óvatosan távolítsd el a maszkolószalagot.
Festés után távolítsd el a maszkolószalagot.

6. Távolítsd el a maszkolószalagot!

Amikor már csaknem teljesen megszáradt a festék, óvatosan távolítsd el a maszkolószalagot. Ha addig vársz, amíg teljesen megszárad, fennáll annak a veszélye, hogy a maszkolószalaggal együtt lehúzol egy részt a festékből is. Ha ez mégis megtörténik, a kis ecsettel még korrigálhatsz rajta.

Készen is vagy! Sima, tökéletesen egyenletes falak büszke tulajdonosa lettél.
Gyönyörködj a munkád gyümölcsében

7. Dőlj hátra, és gyönyörködj a munkád gyümölcsében

Készen is vagy! Sima, tökéletesen egyenletes falak büszke tulajdonosa lettél, amelyek készen állnak arra, hogy az új lakberendezési terved hátterét adják.

Tuti tipp

Amikor hengerrel festesz, inkább V vagy W alakban haladj, és ne fentről lefelé vagy jobbról balra. Így egyenletesebb és folt- és csíkmentes lesz a végeredmény.

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...