Ellenőrzőlista homlokzatfestéshez

A jó minőségű kültéri festés alapja a remek előkészítés. Ez az ellenőrzőlista segítheti a tökéletes kezdést.

1. lépés: A szerszámok összekészítése

Kétfajta szerszám van: előkészítő szerszám és festőszerszám.

Előkészítő szerszámok:

  • Létra – hatósági minősítéssel rendelkező, kis igénybevételű ipari használatra alkalmas létrát próbálj választani.
  • Festékkaparó
  • Csiszolópapír vagy fúróra rögzíthető csiszolópapír.
  • Fakitt, ragasztó, tömítőkitt és a sérült területek javításához szükséges más tömítőanyag.
  • Kesztyű, maszk és a munkához megfelelő más védőfelszerelés

Festék, festőszerszámok:

  • Festék – válassz a Dulux Weathershield homlokzatfestékekből és legyen a te otthonod a legszínesebb!
  • Ecset – ha olajalapú festéket használsz, akkor természetes sörtéjű ecsetet válassz, vízbázisú festékhez azonban jobb a szintetikus ecset.
  • Hengerek és festéktálca – a festőhenger szálas vagy szivacsos részének vastagságát a lefestendő felület alapján válaszd ki. Minél textúráltabb vagy durvább a fal felülete, annál vastagabb legyen a szálas/szivacsos rész. A nehezen elérhető helyeket hosszú nyélhosszabító segítségével érheted el.

Akár magad csinálod, akár szakembert hívsz, figyelj arra, hogy az egész külső felület át legyen vizsgálva, és minden sérülés ki legyen javítva. Nedves, lepergő vagy penészes felületre nem lehet alapozót felhordani.

Dulux tipp: Ha a munka egynél több napot vesz igénybe, akkor ahelyett, hogy minden este kimosod az ecseteket, csomagold be a sörtéket folpack fóliába, hogy ne száradjanak ki – így megspórolhatod a tisztításra szánt időt.

2. lépés: A felület kijavítása

A külső részek az elemek kegyeire vannak bízva. Fontos, hogy a felületi egyenetlenségeket egyenlítsd ki Dulux Multi Fillerrel (vagy erre alkalmas javító anyaggal). Akár magad csinálod, akár szakembert hívsz, figyelj arra, hogy az egész külső felület át legyen vizsgálva, és minden sérülés ki legyen javítva. Nedves, lepergő vagy penészes felületre nem lehet alapozót felhordani.

3. lépés: A felület megtisztítása, alapozás

Alapvető fontosságú, hogy a festék felhordása előtt a külső felület tiszta és száraz legyen. Ha kihagyod ezt a lépést, az eredmény nem lesz tökéletes, és több festék is fog fogyni. A külső festésen megjelenhetnek meszes lerakódások, de ezek nagynyomású mosással eltávolíthatók. Gondoskodj arról, hogy minden laza vagy lepattogzó festék le legyen kaparva és le legyen csiszolva.

Alapozz Dulux Exterior Wall Primer kültéri falfesték alapozóval (1 rétegben), amellyel a felület szilárdsága növelhető, illetve szívóképessége csökken. Egyéb, korábban már festett vagy nem homogén felületen végezz próbafestést!

Dulux tipp: Előfordulhat, hogy az öreg falak festéséhez ólomtartalmú festéket használtak, ez pedig veszélyes lehet. Ezért mindig legyél nagyon óvatos, amikor olyan felületeket kaparsz vagy csiszolsz le, amelyekkel kapcsolatban nem vagy 100 %-ig biztos.

Készen állsz?

Válaszd ki a Dulux Weathershield termékcsaládból a neked tetsző kültéri festéket, és már hozzá is foghatsz!

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...