5 kérdés, melyekre jó ha tudod a helyes választ otthonod homlokzatának lefestése előtt

A feladat sikeres elvégzéshez szükséges kellékekre és teendőkre vonatkozó szakértői útmutatónk segítségével győződj meg arról, hogy valóban felkészültél-e?

Minden sikeres munka alapja a megfelelő ütemezés. Amikor házad külsejének festésére készülsz – akár önmagad, akár szakember segítségével festenél – fontos meghatározni a paramétereket. Ezért tedd fel magadnak ezt az öt fontos kérdést, mielőtt ketyegni kezd az óra…

1. Mekkora a festendő felület?

A legnyilvánvalóbb tényező természetesen a házad mérete. Egyszerűen fogalmazva: egy kúria festése sokkal tovább tart, mint egy sorházbeli lakrészé. Ha kiszámítod, hogy nagyjából hány négyzetmétert kell lefesteni, akkor egy szakember meg tudja becsülni, hogy meddig fog tartani a munka. A külső felület jellege (a durvább textúrájú felületek akár 10%-kal több festéket igényelhetnek és maga a festés is tovább tarthat) és a rétegek száma is befolyásolja a szükséges időt.

2. Milyen állapotban van?

Rendben, már tudjuk, hogy mekkora felületről van szó de milyen állapotban van? Pereg a vakolat? Korhadtak a fából készült szegélyek, vagy lepattogzik a festék? A kopott vagy sérült felületek előkészítése sokáig tarthat. Tovább, mint a tényleges festés, ezért ne feledd, hogy minél rosszabb állapotban van a homlokzat, annál tovább tart a munka.

Minél több ajtó és ablak van a házon, annál nehezebb lehet a munka, mert a szegélyeket nehezebb lefesteni. Vedd számba az akadályokat is! Egy szakember az ilyen dolgokat is belefoglalja az árajánlatába. Például a hozzáférést akadályozó bokrok, fák vagy kerítések, illetve a festésükkor különleges felszerelést (pl. állványzat) igénylő magas falak a munka idejét és költségét is megnövelhetik.

4. Kiszámíthatatlan időjárás?

Hogy a homlokzatfestés eredményes lehessen, célszerű elkerülni a szélsőséges időjárási körülményeket. Az magától értetődő, hogy nem festünk esőben, de célszerű elkerülni a nagyon meleg és a nagyon hideg időszakokat is, mert ezek is befolyásolhatják, hogy a festék mennyire tapad rá a felületre.

A Dulux Weathershield termékcsalád festékei szakszerű megoldást kínálnak az időjárás viszontagságai ellen.

5. Ki fogja elvégezni a munkát?

A festő mestereknek általában megvan a tapasztalatuk és a szaktudásuk is ahhoz, hogy gyorsabban végezzenek, mint te. Egy szakember rendszerint 30 másodperc alatt fest le egy négyzetméternyi nyílt felületet – ezt a tempót mások nehezen tudják tartani. Ha azonban magad csinálod, annak megvan az az előnye, hogy a normál munkaidő után is tudod folytatni a munkát, ha kevés az idő az egész feladatra.

Dulux tipp

Előfordulhat, hogy az öreg falak festéséhez ólomtartalmú festéket használtak, ez pedig veszélyes lehet. Ezért mindig legyél nagyon óvatos, amikor olyan felületeket kaparsz vagy csiszolsz le, amelyekkel kapcsolatban nem vagy 100 %-ig biztos.

Készen állsz?

Válaszd ki a Dulux Weathershield termékcsaládból a neked tetsző kültéri festéket, és már hozzá is foghatsz!

Az adatok lekérése, kérjük, várjon...