„Tetszik az ötlet, hogy monokrómot használjak az új otthonomban, de szeretném egy kicsit színesebbé tenni. Hogyan érhetek el hasonló hatást a fekete és a fehér használata nélkül?”

A fekete és a fehér ütős kombináció, és úgy tűnik, soha nem megy ki a divatból. Ez a friss, tiszta paletta szinte bármely otthonban karakteres, elegáns légkört teremt.

De ha félsz, hogy a fehér-fekete túl erős lesz, miért nem próbálod meg egy hasonló, változatosabb színpárosítással lágyítani?

Most eláruljuk, hogyan érhetsz el monokróm hatást finomabb árnyalatokkal, lágyítva a drámai vonást a karakteresség elvesztése nélkül.

Ha a fekete-fehér összeállítást csak egy árnyalattal lágyítod, máris kellemesebb lesz, miközben a grafikus hatás is megmarad

1) Szénszürke és lágy fehér

A fekete-fehér valahogy túl végletes, ezért ha csak egy árnyalatnyit is lágyítunk rajta, sokkal kellemesebbé válik anélkül, hogy elveszne a grafikus hatás. Párosítsd élénk kiegészítőkkel a kellemes kontraszt és a tekintet pihentetése érdekében!

Melyik festéket ajánljuk? Kísérletezz a Sarki éjszaka és a Távoli vitorla árnyalattal!

Helyettesítsd elegáns tengerészkékkel a feketét − ez mélységet ad az összeállításnak anélkül, hogy túl erős lenne

2) Tengerészkék és lágy kékesszürke

A kék és a fehér klasszikus, kipróbált színkombináció, de ha a fehéret lágy kékesszürkére cseréled, az kifinomulttá teszi a színösszeállítást. Helyettesítsd elegáns tengerészkékkel a feketét – ez mélységet ad az összeállításnak anélkül, hogy túl erős lenne.

Ahol csak lehet, fényesítsd ki a fafelületeket: így fognak csak igazán kiemelkedni a sötétkék háttér előtt!

Melyik festéket ajánljuk? Próbáld ki a Csiszolt zafír, a Nappali fény és a Könnyű fátyol árnyalatot!

A szürke mostanában egyre népszerűbb fürdőszobaszín. Akár halvány galambszürkét választasz, akár mély palaszürkét, azonnal kifinomult hangulatot kapsz!

3) Sötétszürke szürkével kombinálva

A halványszürke manapság egyre divatosabb a fehér és a krémszín sokoldalú alternatívájaként. Az erősségi skála másik végén található sötétszürke elegáns választás, és nyugodt hangulatot teremt új otthonodban, ha világosabb árnyalattal párosítod. És mivel a szürke nem vonzza a tekintetet, kiváló háttér karakteres bútorokhoz.

Melyik festéket ajánljuk? Próbáld ki a Hosszú alkony és a Pirított szezám árnyalatot!

A zöldet általában nyugodt színnek mondják, ezért jó választás az olyan helyekre, ahol nyugalmat szeretnél.

4) Sötétzöld és pasztellzöld

A mély, visszafogott zöldek finom pasztellárnyalatokkal párosítva a frissesség érzetét keltik, és kiválóan felidézik a lakásban a természetet. A zöldet általában nyugodt színnek mondják, ezért jó választás az olyan helyekre, ahol nyugalmat szeretnél.

Melyik festéket ajánljuk? Próbáld ki a 97GY 07/135, a 61YY 89/040 és a 10GG 29/179 árnyalatot!

A meleg szürkésbarna élénk fehérrel párosítva biztos tipp a sikkes otthonhoz

5) A szürkésbarna és a fehér

A meleg szürkésbarna élénk fehérrel párosítva biztos tipp a sikkes otthonhoz, főleg, ha félsz a merészebb színek használatától. Hangsúlyozd a nyugodtabb hangulatot tapintásra invitáló anyagból készült, semleges kiegészítőkkel, hogy érdekesebbé tedd az összeállítást!

Melyik festéket ajánljuk? Próbáld ki a Bódító kardamon vagy a Gyantás bor árnyalatot!

Top tipp

Tedd érdekesebbé a sötétebb összeállítást tükrökkel, amelyek visszaverik a fényt, és játékos perspektívákat eredményeznek.