“Hamarosan kifestenénk a lakást, és szeretnék biztosra menni.”

A festés egyszerű és olcsó módja a szobák azonnali felfrissítésének, de az AkzoNobel egyik felmérése szerint minden tizedik megkérdezett halogatja a felújítást, mert nem tudják, hogyan kezdjenek neki.

Hasznos listánk segítségével felvértezheted magad minden szükséges eszközzel és trükkel, hogy profi végeredményt kapj, akár kezdő, akár tapasztalt lakásfelújító vagy.

Mielőtt hozzálátsz a festéshez, szerezd be az eszközöket.

Szükséged lesz:

  • egy doboz festékre a kiválasztott színben
  • festőhengerre és tálcára
  • ecsetekre - egy közepesre és egy kicsire
  • keverőpálcára
  • maszkolószalagra
  • lepedőre vagy takarófóliára (a bútorok és kiegészítők letakarásához)
  • nedvszívó rongyra (a falak leporolásához és a cseppek feltörléséhez)
  • létrára (a nehezen elérhető helyekhez)
  • hígítóra (a véletlen festékcseppek eltávolításához)
A Dulux Visualizer alkalmazás segítségével számtalan színárnyalatot kipróbálhatsz, mielőtt ecsetet vennél a kezedbe.

1. Válaszd ki a festéket

A fal színe nagyban meghatározza az egész szoba stílusát és érzetét, ezért fontos, hogy jól eltaláljuk. Ha nehezen tudsz választani, segítségedre lehet a Dulux Visualizer alkalmazás, amely élőképes megjelnítésének segítségével azonnal láthatod, hogyan fog kinézni a fal az adott színnel, így több árnyalatot is kipróbálhatsz, mielőtt ecsetet ragadsz.

Maszkolószalaggal ragaszd ki az összes konnektort, ablakkeretet, ajtót, díszlécet, és minden mást, amit nem szeretnél összefestékezni.

2. Használj maszkolószalagot!

Maszkolószalaggal ragaszd ki az összes konnektort, ablakkeretet, ajtót, díszlécet, és minden mást, ami nem szeretnél összefestékezni. Ügyelj arra, hogy egyenes vonalban ragaszd fel, hogy a festés széle is szép, egyenes legyen.

Ha nincs hol tárolnod a bútorokat a festés idejére, takard le őket lepedővel vagy fóliával.

3. Takard le a bútorokat!

A bútorokat érdemes eltávolítani a szobából festés előtt, da ha nincs hol tárolnod őket, húzd a szoba közepébe és takard le őket lepedővel vagy takarófóliával. Egy műanyag zacskó egyszerű és olcsó megoldás például a lámpák megóvására.

Mindig helyezz el egy darab rongyot vagy takarópapírt az adott terület alá, ahol éppen festesz, és ha lehet, ragaszd is le. Bármilyen óvatos is vagy, a festékcseppek megjelenhetnek a padlón vagy szőnyegen, így jobb biztosra menni.

Az igazán sima felület elérése érdekében elengedhetetlen, hogy alaposan leporoljuk a falakat festés előtt.

4. Porold le a falakat!

Az igazán sima felület elérése érdekében alaposan porold le a falakat festés előtt. Általában elég egy száraz ruhával gyorsan áttörölni. A szoba felső sarkaira különösen ügyelj, mert ott pókhálók is lehetnek.

Ez jó alkalom arra is, hogy smirglivel vagy dörzspapírral kiegyenlítsd a felületet, eltávolítsd a szögeket és csavarokat a falból, vagy szükség esetén feltöltsd a lyukakat többfunkciós töltőanyaggal vagy glettel.

Az első réteget hagyd megszáradni, majd vigyél fel egy másodikat. Ha drámai színváltást szeretnél, akár egy harmadik rétegre is szükséged lehet.

5. Indulhat a festés

A nem régiben kifestett falon talán nincs szükség alapozóra, viszont ha régen volt festve, vagy kevésbé jó minőségű a felület, a legjobb eredmény elérése érdekében használj mélyalapozót a felület előkészítésére. Utána nincs más hátra, mint hogy kinyisd a festékes dobozt.

Keverd meg a festéket a keverőpálcával, majd önts egy keveset a tálcába. A közepes ecsettel fesd le a fal külső 10 centiméterét a maszkolószalagot követve, majd a hengerrel töltsd ki a többit. A sima, egyenletes eredmény érdekében fontos, hogy ne vigyél fel egyszerre túl sok festéket sem az ecsettel, sem a hengerrel.

Az első réteget hagyd megszáradni, majd vidd fel a másodikat. Ha erőteljes, mély színt választottál, előfordulhat, hogy egy harmadik rétegre is szükséged lesz.

Amikor már csaknem teljesen megszáradt a festék, óvatosan távolítsd el a maszkolószalagot.

6. Távolítsd el a maszkolószalagot!

Amikor már csaknem teljesen megszáradt a festék, óvatosan távolítsd el a maszkolószalagot. Ha addig vársz, amíg teljesen megszárad, fennáll annak a veszélye, hogy a maszkolószalaggal együtt lehúzol egy részt a festékből is. Ha ez mégis megtörténik, a kis ecsettel még korrigálhatsz rajta.

Készen is vagy! Sima, tökéletesen egyenletes falak büszke tulajdonosa lettél.

7. Dőlj hátra, és gyönyörködj a munkád gyümölcsében

Készen is vagy! Sima, tökéletesen egyenletes falak büszke tulajdonosa lettél, amelyek készen állnak arra, hogy az új lakberendezési terved hátterét adják.

Tuti tipp

Amikor hengerrel festesz, inkább V vagy W alakban haladj, és ne fentről lefelé vagy jobbról balra. Így egyenletesebb és folt- és csíkmentes lesz a végeredmény.