Ha többtónusú színösszeállítással kísérletezel, például párosítod az év színét, a Denim Driftet egy gazdagabb, sötétkék árnyalattal, kellemes összhangot teremthetsz, és otthonos teret hozhatsz létre. Kézzel festett, játékos mintákkal (például csíkokkal) és textúrákkal tovább fokozhatod ezt a hatást.

Válassz színcsaládot!

Tónusos pöttymintával az adott színpaletta dinamikus hatást kelt.

A teljes Év színe kék színpalettát gondosan választottuk ki, hogy minden tónus tökéletesen kiegészítse a többit. A Globális Esztétikai Központ kreatív igazgatója, Heleen van Gent szerint "ezzel a kék színcsaláddal játszani csodás élmény. A segítségével bárki könnyedén létrehozhatja saját modern színkombinációját".

Miért korlátoznánk a falakat vagy a bútorokat egyetlen színre? Inkább egy adott szín különböző tónusainak használatával fess mintákat a falra, mint például egy színes pöttyökből álló hálót. Használd ki a tónusok teljes skáláját, és egy-két kiemelő árnyalattal tükrözd vissza a szoba többi, hasonló árnyalatú elemét.

Melyik festéket vegyem?

87BG 27/077
89BG 72/060
06BB 39/179
15BB 19/227
27BB 10/138

Tedd próbára művészi készségeidet!

A kézzel festett minták felszabadítóan hatnak, és dinamikus kreativitást kölcsönöznek otthonodnak.

Heleen szerint “felszabadító érzés szabad kézzel mintákat festeni a falra". Próbáld ki a csigamintát, fess ismétlődő dekoratív mintákat vagy nagy köralakzatokat. “Ez tényleg könnyen megvalósítható. Nem kell óvatoskodni, hanem bátran vágj bele"!

Melyik festéket vegyem?

89YY 80/039
66BB 06/077

Törekedj a fokozatosságra!

Próbáld ki, hogy egy adott színpaletta használatával árnyalod a szobát a sötéttől a világosabb tónusok felé haladva.

Talán túlzásnak tűnhet sok különféle tónust használni a falon, de nem az, ha finoman összekötöd a színeket. Próbáld ki például, hogy alulról felfelé fokozatosan egyre világosabb tónust használsz. A sötétebb árnyalatok természetüknél fogva inkább a földdel asszociálhatók, míg a világosabb tónusok a levegőt juttatják eszünkbe.

Mivel kék az ég, a tenger és e kettő mellett még sok minden más színe, az összehatás egy absztrakt vízalatti tájra emlékeztethet, ami természetesen békés, nyugtató érzetet kelt a közös terekben.

Melyik festéket vegyem?

89BG 72/060
06BB 39/179
15BB 19/227
27BB 10/138

Ugyanaz az árnyalat más felületen

Ha egy szín különböző árnyalataival durva, hangsúlyos vonalakat festesz, drámai hatást kelthetsz.

A tónusok váltogatása mellett érdemes kiterjeszteni ugyanazt az árnyalatot további felületeke és textúrákra is, például a szekrényekre, a többi bútordarabra vagy akár a mennyezetre is. Heleen azt javasolja, hogy "ha a bútorokat a fal színével összhangban festjük le, elérhetjük, hogy beleolvadjanak a háttérbe. Ez nem olyan feltűnő megoldás, de mégis rendkívül hatásos lehet".

Melyik festéket vegyem?

66BB 06/077
15BB 19/227

Találd meg a hozzád illő kék színt!

Töltsd le a Dulux Visualizer ingyenes szobakifestő alkalmazást, hogy kipróbáld, hogyan használhatod ezeket a gyönyörű kék árnyalatokat az otthonod bármelyik szobájában.