Időről időre mindenkivel előfordul, hogy felteszi magának a kérdést: "Hogy került ide ez a rengeteg holmi"? Mivel gyakran külön-külön vásároljuk meg az egyes bútordarabokat, a végeredmény nem úgy fest, mint ahogy elképzeltük. Fontos elkapni a lakberendezési terved fonalát, és visszatalálni ahhoz az irányhoz, amely igazán illik hozzád.

Stílusosan következetes

A színekhez hasonlóan a bútordarabokat is kategóriákba lehet sorolni az alapján, hogy mennyire illenek össze. Mondjuk úgy, hogy a stílusuk alapján egy családhoz tartoznak. A saját stílusod megtalálása azt jelenti, hogy következetesen azt a dizájnt használod, amelyik számodra a legesztétikusabb. Ezt székekkel, asztalokkal, szekrényekkel és szőnyegekkel könnyű megvalósítani, de olykor hajlamosak vagyunk megfeledkezni a falakról.

Festék segítségével összefoghatod a szobát

Marieke van der Bruggen, az AkzoNobel vezető színtervezője szerint "az egyik legegyszerűbb, mégis legizgalmasabb módja annak, hogy a legtöbbet kihozzuk egy szoba stílusából az, ha a falak színére összpontosítunk. A falak elvégre nagy felületet tesznek ki a szobában. Ha egyszerűen fehérre festjük őket, elszalasztunk egy nagy lehetőséget".

Vond be a falakat is a történetbe

A hangsúlyszínek összefogják a falakat és a bútorokat.

Marieke szerint "a legkézenfekvőbben és leghatásosabban úgy tudjuk a falakat bevonni a szoba dizájnjába, ha kihasználjuk a színek erejét. Én élénk napsárgát választottam hangsúlyszínként a nappali berendezésében. Egy ilyen hangsúlydarab lehet például a szőnyeg, egy lámpabúra vagy egy díszpárna. Ezt a logikát lehet a falaknál is alkalmazni".

Melyik festéket vegyem?

00YR 26/490
Aranyfüst
38YR 40/290

Engedd szabadjára a színeket!

A hangsúlyszínek kombinálásával lebilincselő hatást érhetünk el.

Míg a térelválasztó fal a legnyilvánvalóbb hangsúlyt adó eszköz, érdemes tenni egy próbát a csíkmintával is, hogy kiemeljük a hangsúlyszínt, vagy akár az ablakkeretet is lefesthetjük vele, kreálhatunk egy kis körmintát vagy egy nagyobb színblokkot, hogy definiáljuk a teret. A választott színpalettától függően akár teljesen kontrasztos hatást is elérhetünk.

Melyik festéket vegyem?

66YY 61/648
38YR 40/290

A festés nem csak a színről szól

Festéssel geometrikus hatást vihetünk a szoba kialakításába.

Marieke szerint "sokan úgy tartják, hogy a festék csak a színről szól, de valójában sok más tulajdonságát is érdemes figyelembe venni. Festékkel a szoba geometrikus jellemzőit is ki tudjuk emelni. Volt egy szett alacsony, hosszúkás fasámlim, amelyeket úgy emeltem ki, hogy a mögöttük lévő falat kéttónusúra festettem – a krémszín és a halvány orgonalila keverékével –, vízszintes választékkal, és így az egyébként egyszerű teret összhangot árasztó hellyé alakítottam".

Melyik festéket vegyem?

40RR 57/045
26RR 73/037

Találd meg a hozzád illő színkombinációt!

Úgy érzed, itt az ideje rátalálni a lakberendezési tervedhez illő színekre? Töltsd le a Dulux Visualizer ingyenes szobakifestő alkalmazást, és a színválasztó segítéségével vond be a falakat a szoba történetébe.