Az egyterű lakások mára szinte általánossá váltak, de ez nem jelenti azt, hogy minden családtagnak mindig ugyanahhoz van kedve. Az okosan kialakított közös életterek titka, hogy elég sokoldalúak legyenek ahhoz, hogy mindenki igényeinek megfeleljenek a nap minden szakában.

Bájos kis pihenőterek

A nyitott terek barátságosak, és elősegítik a szabad mozgást, de olykor mindannyian szívesen kuckózunk be, és foglalkozunk a saját dolgainkkal. Úgy hozhatod ki a legtöbbet a nyitott terekből, ha megteremtesz egy közös pihenősarkot, ahol bárki kedvére relaxálhat vagy éppen tanulhat. Nincs másra szükség, mint megfelelő festékre és egyszerű bútorozásra.

Az otthonod rejtett zugai

Komplementer hangsúlyszínekkel a legtöbbet hozhatod ki az eldugott helyekből.

Marieke van der Bruggen, az AkzoNobel vezető színtervezője szerint "minden otthonnak megvan a maga nehezen kihasználható zuga. Ezeket ne vessük el, hanem hozzuk őket a figyelem központjába. Ha egy alkóvot ugyanolyan színűre festünk, mint a szoba többi részének az alapszíne, könnyen a feledés homályába merülhet. Ehelyett érdemes a zugokat erős, komplementer hangsúlyszínekkel kifesteni. Én például lazac színt, rózsaszínt és okker sárgát használtam három kis hálófülke kifestésére".

Melyik festéket vegyem?

38YR 40/290
29YR 27/355
21YY 45/405

Elmerülni a pihenőtérben

Ahogy a hangsúlyszín fokozatosan beleolvad a semleges alapszínbe, igazán pihentető hatást kelt.

Még akkor is, ha nincsenek kis rejtett zugok a lakásban, más, egyszerű módon is kialakíthatunk pihenőteret. Marieke azt tanácsolja, hogy "a leghatásosabb módja a terek felosztásának, ha színek segítségével kreálunk választóvonalat. Egy tágas szoba több különböző funkciót is elláthat, ha a falak színével elkülönítjük a különböző tevékenységeknek szentelt részeket".

Melyik festéket vegyem?

38YR 40/290
29YR 27/355
26RR 73/037

Engedd, hogy a szín adja meg az alaphangot

A változatos színű körmintával kreatív, élénkítő pihenőteret hozhatunk létre.

"Egy lágyabb hangsúlyszínnel kifestett térelválasztó fal segítségével például létrehozhatunk egy nyugodt lazítósarkot. Én azt próbáltam ki, hogy a lazac színből felfelé haladva fokozatosan átváltottam egy semleges alapárnyalatba, hogy fokozzam a békés hatást. A hasonló térfelosztás az aktívabb terek vagy dolgozósarkok esetében is kiválóan működik. Egy energikus, kreatív tér elhatárolására például remekül alkalmas az ismétlődő árnyalatú körmintákból álló hálómotívum.

Melyik festéket vegyem?

38YR 40/290
29YR 27/355
21YY 45/405
66YY 61/648
00YR 26/490
95BG 49/025
19YY 61/057

Pihenőtér kialakítása

Ha szeretnéd megtalálni a megfelelő színeket otthonod rejtett zugainak kiemelésére, töltsd le a Dulux Visualizer ingyenes szobakifestő alkalmazást, és azonnali képet kaphatsz róla, hogyan fog kinézni a pihenőtér festés után.