„Nem maradt túl sok pénzünk a költözés után, de nagyon szeretnénk egy olyan, kényelmes teret, ahol az egész család együtt pihenhet. Mit tehetünk?”

Egy költözés sok költséggel járhat, így könnyen lehet, hogy kevés pénz marad a drága felújításra. A legtöbb ember mégis alig várja, hogy a költözés után nekikezdjen a festésnek, különösen akkor, ha családdal költözött az új helyre.

A közelmúltban végzett nemzetközi felmérésünk szerint az emberek 60%-a számára elsődleges feladat a nappali kialakítása a költözés után. Íme, hat módszer, hogy hogyan varázsolj imádnivaló nappalit – kizárólag könnyű és megfizethető dekorációs ötletekkel.

Fesd be a kanapé mögötti falat az egyik színnel, az ablakok és ajtók körül használj egy másik, harmonizáló színt, a beugrókban pedig egy harmadikat!

1) Barátkozz meg a különböző színű felületekkel!

Nem fér bele a költségvetésbe, hogy az egész szobát kifesd? Próbáld ki, hogy csak egyes felületeket festesz be, jól átgondolt koncepció szerint! Fesd be például a kanapé mögötti falat az egyik színnel, az ablakok és ajtók körül használj egy másik, harmonizáló színt, a beugrókban pedig egy harmadikat! Remekül működik például a kékeszöld különböző árnyalataival.

Melyik festéket ajánljuk? A 30BG 44/248, a 55BG 74/117 és az 69BG 77/076 csak arra vár, hogy kipróbáld őket!

Ez vicces megoldás, ha egy kis élénkséget akarsz vinni egy sima, fehér szobába. Válassz egy merész színt az ajtókeretre, az ajtót pedig fesd be valamelyik komplementer színnel!

Ez vicces megoldás, ha egy kis élénkséget akarsz vinni egy sima, fehér szobába. Válassz egy merész színt az ajtókeretre, az ajtót pedig fesd be valamelyik komplementer színnel − például legyen az ajtókeret kék, az ajtó pedig narancssárga, vagy fess indigó keretet sárga ajtóval! A gyermekek imádni fogják az élénk színeket, és a pénztárcád is hálás lesz, mert nem kell nagy felületeket lefedned.

Melyik festéket ajánljuk? Mit szólnál a 99BG 22/43270YR 30/651 vagy a 90BB 36/18835YY 61/431 kombinációhoz?

Válassz a falak színénél sötétebb árnyalatot a keretekre, és még a szoba is tágasabbnak fog tűnni!

3) Összpontosíts a keretekre!

Ha különösen tetszik egy szín, de nem engedheted meg magadnak, hogy az egész szobát kifesd vele, hasonlóan ütős hatást kelthetsz, ha csak a bútorokat, a polcokat és az ajtókereteket fested be. Válassz a falak színénél sötétebb árnyalatot a keretekre, és még a szoba is tágasabbnak fog tűnni!

Melyik festéket ajánljuk? Az 10GY 39/136, a 10RR 13/081 és az 52BB 15/410 csak arra vár, hogy kipróbáld őket!

Ha különösen tetszik egy szín, de nem engedheted meg magadnak, hogy az egész szobát kifesd vele, hasonlóan ütős hatást kelthetsz, ha csak a bútorokat, a polcokat és az ajtókereteket fested be.

4) Élénkítsd fel könyvespolcokat!

Akár beépített könyvespolcod van, akár önálló polcaid vannak, próbálj életet lehelni a nappalidba azzal, hogy élénk színűre fested őket! Megteheted, hogy minden polcot más színűre festesz a játékos, szivárványhatás érdekében; de választhatsz enyhén eltérő árnyalatokat is, a harmonikus látvány kedvéért. Koronázd meg az egészet azzal, hogy színek szerint sorba állítod a könyveket!

Melyik festéket ajánljuk? A Forró flamenco, a Libbenő szári, a Titokzatos függőkert és a Végtelen tenger mind csak arra vár, hogy kipróbáld őket!

Ha egy kis nyugalomra vágysz: a halvány zöld és ibolyaszínek megnyugtató színösszeállítást eredményeznek

5) Válassz vidám színárnyalatokat!

A színek sokat javíthatnak a hangulatodon. Az élénk árnyalatok vannak ránk a legenergetizálóbb hatással, főleg, ha olyan meleg tónusokat választunk, mint a sárgák és a narancssárgák. Ha egy kis nyugalomra vágysz a stresszes költözés után: a halvány zöld és ibolyaszínek megnyugtató színösszeállítást eredményeznek.

Melyik festéket ajánljuk? Ha pezsdítő tónusokat akarsz, válaszd a Citrus liget vagy a Fűszeres jakvaj színt; ha finomabb árnyalatot szeretnél, próbálkozz a Könnyű fátyol vagy az Ibolya illat színnel!

Top tipp

Az igazi dizájnerstílushoz egészítsd ki a hatást néhány olyan, megfizethető kiegészítővel, mint a díszpárnák, színes virágcserepek vagy festett képkeretek, amelyek kiemelik a falak színét és egységesítik a teret.