“Általában normál emulziót használok falfestéshez, de megfigyeltem, hogy a konyhában és a fürdőszobában nem tartanak elég sokáig. Mi a különbség a festéktípusok között, illetve mire érdemes figyelni?”

A friss festés gyors, egyszerű és olcsó módja annak, hogy egy egyhangú szobából gyönyörű, üde életteret varázsoljunk. Ugyanakkor a megfelelő színösszeállítás kiválasztása még nem minden.

A falfesték kiválasztásánál fontos figyelembe venni, hogy milyen felületet szeretnél lefesteni, az hol található (például a nappali fala vagy a fürdőszoba mennyezete), illetve hogy milyen végleges eredményt kívánsz elérni.

Bizonytalan vagy? Ezek az egyszerű tippek segítenek kiválasztani a célod szempontjából legalkalmasabb festéket:

Minél magasabb a pigment-tartalom (mély, erős színek esetében), annál vastagabban fed, vagyis annál gazdagabbnak és fényesebbnek hat a szín.

1. Színmélység

Két tényezőtől függ, hogy a választott szín milyen mélynek és gazdagnak hat a falon: a festék színezőanyagának (pigmentjeinek) minőségétől és a pigmentek koncentrációjától. Minél magasabb a pigment-tartalom, annál vastagabban fed, vagyis annál erőteljesebbnek és élénkebbnek tűnik a szín.

A magas pigment-tartalommal kifestett szobákban észrevehetünk bizonyos alaptónusokat, amelyek a különböző fényviszonyok mellett némileg máshogy hatnak, egyedi jelleget kölcsönözve a térnek.

Melyik festéket vegyem?

Próbálj ki egy matt festéket, mint például az 56 gyönyörű árnyalatot kínáló Dulux A Nagyvilág Színei termékcsaládunkat. Ez a kiváló minőségű latex emulzió csúcsminőségű pigmentek optimális koncentrációja, amely kivételes fedőképességet és mosásállóságot biztosít.

Ha a falat gyakran éri ütés vagy folt, érdemes a tartósságot előnyben részesíteni a színmélységgel szemben. Válassz mosható, foltálló terméket, hogy a választott szín a lehető leghosszabb ideig szép maradjon.

2. Tartósság

Ha a falat gyakran éri szennyeződés vagy víz és pára (például a konyhában vagy a fürdőszobában), érdemes a tartósságot előnyben részesíteni a színmélységgel szemben. Válassz lemosható, vízlepergető és foltálló terméket, hogy a választott szín a lehető leghosszabb ideig szép maradjon, és minimálisra csökkentsd a javítás szükségét.

Melyik festéket vegyem?

A Dulux EasyCare az első, forradalmi víztaszító tulajdonságú beltéri falfesték, amely egyedülálló összetételének köszönhetően a falról lepereg a víz és a legtöbb folyékony szennyeződés, amelyek így nem hatolnak mélyen a bevonatba.

A jó minőségű festék egyik ismertető jele a sűrű, krémes állag, amely jobb fedést biztosít, mint az olcsóbb, hígabb, vizesebb összetételűek.

3. Fedőképesség

A jó minőségű festék egyik ismertető jele a sűrű, krémes állag, amely jobb fedést biztosít, mint az olcsóbb, hígabb, vizesebb összetételűek. A jó fedőképességgel rendelkező festék különösen akkor fontos, ha nagy felületet festünk, ráadásul így kevesebb festékre van szükség a megfelelő fokú színtelítettség eléréséhez, amivel hosszú távon egyszerre időt és pénzt takaríthatunk meg.

Mindenki érdekében válassz vízbázisú, alacsony VOC-tartalmú (illékony szerves vegyület) festéket, mivel ezek kevesebb oldószert tartalmaznak, mint az olajfestékek, vagyis környezetvédelmi szempontból okos választást jelentenek.

4. Környezetbarát

Nem az otthonod az egyetlen környezet, amelyre érdemes odafigyelned, amikor festésbe kezdesz. Mindenki érdekében válassz vízbázisú, alacsony VOC-tartalmú (illékony szerves vegyület) festéket, mivel ezek kevesebb hozzáadott oldószert tartalmaznak, mint az olaj- vagy oldószer alapú festékek, vagyis környezetvédelmi szempontból okos választást jelentenek.

Melyik festéket vegyem?

Minden Dulux beltéri falfesték vízbázisú, és alacsony VOC-tartalommal rendelkezik, ezért a széles választékból bármelyik festéket nyugodtan választhatod abban a tudatban, hogy közben a környezetért is teszel. Ha igazán alacsony VOC-tartalomra vágysz, válaszd a Dulux EasyCare-t!

A végleges döntés meghozatala előtt ne felejtsd el figyelembe venni a szoba funkcióját és a felület típusát, mert így jó eséllyel az igényeidnek megfelelő festéktermékre esik majd a voksod.

5. Speciális készítmények

Egyértelműnek tűnhet, de a végleges döntés meghozatala előtt ne felejtsd el figyelembe venni a szoba funkcióját és a felület típusát, mert így jó eséllyel az igényeidnek megfelelő festéktermékre esik majd a voksod.

Melyik festéket vegyem?

A konyhádban próbáld ki a foltálló Dulux EasyCare falfestéket. Egyedülálló összetételének köszönhetően a falról lepereg a víz és a legtöbb folyékony szennyeződés, amelyek így nem hatolnak mélyen a bevonatba, így nyugodtan együtt főzhet a család és mehetnek a közös nagy étkezések is! {https://www.dulux.hu/hu/termekek/dulux-easycare}.

Tuti tipp

Miután kiválasztottad a megfelelő festékfajtát, töltsd le az egyszerűen használható ingyenes Visualizer alkalmazásunkat, amely segítségével könnyebben kikiválaszthatod a tökéletes színeket. Az alkalmazás élő megjelnítésével azonnal láthatod az eredményt a saját falaidon.