Nem csak otthonaink nyitottabbak, mint valaha – egybenyitott konyha és étkező, galériaágy, erkély, tetőablak vagy üvegplafon, amely becsempészi a természetet a szobába – hanem a családjaink is. Míg egykor a szerepek és a terek szigorúan elhatárolódtak, manapság közösen alakítjuk otthonunkat azzá, ami.

Ahány ember, annyi ízlés

A hangsúlyszínekkel kifestett szokatlan geometrikus formák energiával ruházzák fel a teret.

Mi ennek az eredménye? Közösen használjuk az otthoni tereket, ugyanakkor megoszlik a véleményünk arról, hogyan is nézzenek ki. Ahelyett, hogy ezt kihívásként fognánk fel, lássuk meg benne a lehetőséget. Keresd meg azt a lakberendezési megoldást, amely a leginkább visszatükrözi a család minden tagjának a személyiségét.

Az élettér megosztásának művészete

Marieke van der Bruggen, az AkzoNobel vezető színtervezője szerint "akkor oszthatjuk meg hatékonyan az életteret másokkal, ha nyitottak vagyunk más nézőpontokra is. A közös terekből úgy tudjuk kihozni a legtöbbet, ha kellemes, nyitott, könnyed hangulatot alakítunk ki. Ehhez a leghatékonyabb eszköz a színek használata.

Semleges alapszín merész hangsúllyal

Ha megkérdezzük az emberektől, hogy mi a kedvenc színük, a többség egy erőteljes színt választ: az egyik elsődleges színt vagy esetleg az élénk rózsaszínt vagy mély lilát. Marieke szerint ez annak tudható be, hogy "ezekkel a színekkel tudunk azonosulni. Ha alapszínként földes szürke, krém, halvány orgonalila színnel vagy akár a 2017-es év színével, a Denim Drifttel kezdünk, lehetőségünk nyílik arra, hogy bárki kedvenc színét bevonjuk a palettába élénk hangsúlyszínként".

Melyik festéket vegyem?

Denim Drift 87BG 27/077

Játssz a formákkal

A hangsúlyszínekkel kifestett szokatlan geometrikus formák energiával ruházzák fel a teret.

"Ugyan a térelválasztó falak látványos fókuszpontot adnak a helyiségnek, érdemes játékosabb módon is színt vinni az összeállításba. Festhetünk például szélesebb keretet ablakoknak – én például a pezsdítő napsárgát választottam ehhez. Egy másik ötlet, hogy szokatlan geometrikus formákat festünk a falra – ehhez én egy lágy kéttónusú megoldást választottam: halvány orgonalila fal egy szürkéskék körmotívummal az ablakkeretbe ágyazva".

Melyik festéket vegyem?

Denim Drift 87BG 27/077
40RR 57/045

Együtt könnyebb

A változatos színű körminta remek díszítő elem lehet a falon.

A megosztott terek kialakításának a legjobb, ha mindenkit bevonunk. Marieke azt javasolja, hogy "érdemes megpróbálni körmintát festeni a falra komplementer színekkel úgy, hogy minden családtag egy-egy színért felelős. Ezt az ötletet én halvány bézs, szürkés okkersárga, lazac, rózsaszín és élénksárga színekkel valósítottam meg. Nem fontos, hogy a körök tökéletesek legyenek – éppen ez teszi egyedivé a lakást".

Melyik festéket vegyem?

95BG 49/025
19YY 61/057
66YY 61/648
38YR 40/290
00YR 26/490
21YY 45/405

Térelválasztó fal másként

Csíkos térelválasztó fal merész sárga hangsúlyokkal, finom háttérrel

A legtöbb térelválasztó fal általában egy színből áll, amely kontrasztban áll a többi fal halvány, semleges alapszínével, de vannak egyéb megoldások is: "ha több árnyalatot használunk, még nagyobb hatást kelthetünk. A maximális lendület érdekében például kipróbálhatjuk a merész, váltakozó csíkokat, vagy ha nyugtató, naplementére emlékeztető hatást szeretnénk kelteni, érdemes fokozatok halványítani a hangsúlyszíntől az alapszín felé".

Melyik festéket vegyem?

66YY 61/648
40RR 57/045
26RR 73/037
19YY 61/057
95BG 49/025

Fedezd fel, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a térből, és olvasd el az alábbi cikket: Közös élettér – ötletek pihenőtér kialakítására.