“Modernizálni szeretnénk az otthonunkat, és szívesen kipróbálnánk a sötét színeket, mivel mostanában annyira divatosak. Jó ötlet, vagy inkább maradjunk a megszokottnál?”

A merészebb lakásfelújítók sorra küzdik le a sötét színektől való félelmüket, és vállalnak borongós színösszeállításokat. Van bátorságod követni őket?

Rebecca Davies elmondja, miért ajánlja mindenkinek, hogy megadja magát a sötét színek vonzásának, amikor a fáradt falakat akarják kifesteni – és miért nem olyan félelmetes ez, mint gondolnánk.

A sötét színekről sokan úgy tartják, hogy félelmetesek, de valójában rendkívül otthonosak tudnak lenni.

1. A sötét színek otthonosak

A sötét színekről sokan úgy tartják, hogy félelmetesek, de valójában rendkívül otthonosak tudnak lenni. Segítségükkel a tátongó terek meghittebbnek tűnnek, az apró szoba pedig kellemes kuckóvá válik. Valójában tévhit, hogy a kis helyiségekben csak világos színeket szabad használni. Az otthonos, kuckós érzés megteremtésére a mélykék árnyalatok a legalkalmasabbak.

Melyik festéket vegyem?

Sarki éjszaka

Lenyűgözővé szeretnéd tenni az otthonod, anélkül hogy egy vagyont költenél luxus-lakberendezésre? Fesd a falakat gazdag, sötét színűre.

2. A sötét színek azonnali drámai hatást keltenek

Lenyűgözővé szeretnéd tenni az otthonod, anélkül hogy egy vagyont költenél luxus-lakberendezésre? Fesd a falakat gazdag, sötét színűre. Ez a stílus különösen jól mutat az esti vendégfogadásra használt helyiségekben, például az ebédlőben. Válassz borongós, mély piros színt, amely gyertyafény mellett kel igazán életre.

Melyik festéket vegyem?

75RR 06/129

Ha a falfelület nem tökéletesen sima, de nincs se időd, se pénzed újravakoltatni, a sötét színű festékek sokféle szépséghibát el tudnak rejteni.

3. A sötét színek elrejtik az egyenetlenségeket

Ha a falfelület nem tökéletesen sima, de nincs se időd, se pénzed újravakoltatni, a sötét színű festékek sokféle szépséghibát el tudnak rejteni. Míg a világos színek felfedik az egyenetlenségek által vetett árnyékot, a sötét színek elnyelik a fényt, és elhitetik a szemmel, hogy a felület selymesen sima.

Melyik festéket vegyem?

90BG 08/075
30RB 07/107

Kövesd a holland mesterek példáját, és bátran játssz a sötét-világos színpárokkal. A sötét háttér remekül kiemeli a világos hangsúlyszíneket, izgalmas, urbán stílust teremtve.

4. A sötét színek világos hangsúlyokkal csodát művelnek

Kövesd a holland mesterek példáját, és bátran játssz a sötét-világos színpárokkal. A sötét háttér remekül kiemeli a világos hangsúlyszíneket, izgalmas, urbán stílust teremtve. Próbáld ki a grafitszürkét a falakon, majd használj neonsárga, rózsaszín és lime zöld kiegészítőket.

Melyik festéket vegyem?

70BB 07/103
90BG 08/075
30BB 16/031

Senki nem akar egy lenni a sok közül. Fesd sötét színűre a falakat, és az otthonod - veled együtt - pompát és rejtélyt sugároz majd.

5. A sötét színek nem mindennapiak

Senki nem akar egy lenni a sok közül. Fesd sötét színűre a falakat, és az otthonod - veled együtt - pompát és rejtélyt sugároz majd. Egy-két fémes hangsúly hozzáadásával még tovább fokozhatod a vonzerőt.

Melyik festéket vegyem?

50RR 06/057
30RB 07/107
10BB 17/269

Tuti tipp

Aggódsz, hogy a sötét színek túlságosan uralni fogják majd a szobát? A fal alsó háromnegyed részét fesd a sötét tónusra, majd a felső egynegyedet fesd a mennyezettel megegyező színűre. Ez optikailag megemeli a mennyezetet, a szoba így magasabbnak és világosabbnak fog tűnni.