„Festővel fogom kifestetni az otthonomat. Hogyan érjem el, hogy pontosan olyanra sikerüljön, amilyenre szeretném?”

Amikor mást bízol meg a házad kifestésével, a kommunikáció kulcsfontosságú.

Ha azt akarod, hogy a festő az új házadat álmaid otthonává varázsolja, pontosan el kell magyaráznod, hogy mit szeretnél, különben felesleges köröket fogtok tenni a munka során.

Íme, egy praktikus útmutató arról, hogy hogyan találd meg a megfelelő festőt, és mit beszélj meg vele:

Ha teszik, ahogyan egy barátod házát kifestették, próbáld meg elkérni a festő telefonszámát! De bárhogyan is találsz festőt, mindenképpen nézd meg a munkáját, mielőtt alkalmaznád!

1) Kérj javaslatokat!

Mielőtt bármilyen festővel beszélnél, kérj meg olyan ismerősöket, akikben megbízol, hogy ajánljanak valakit!

Ha teszik, ahogyan egy barátod házát kifestették, próbáld meg elkérni a festő telefonszámát!

De bárhogyan is találsz festőt, mindenképpen nézd meg a munkáját, mielőtt alkalmaznád!

2) Találkozz személyesen a festővel!

Minél jobb a kapcsolat közted és a festő között, annál valószínűbb, hogy megérti és valóra váltja majd az elképzelésedet.

Beszéljetek meg egy alkalmas időpontot, amikor a festő el tud menni az otthonodba, és magyarázd el, hogy pontosan mit szeretnél. Térj ki minden részletre a beszélgetés közben.

Minél jobb a kapcsolat közted és a festő között, annál valószínűbb, hogy megérti és valóra váltja majd az elképzelésedet.

3) Mutasd meg, mit szeretnél!

A magyarázat fontos, de ha meg is mutatod a festőnek, hogy mit hogyan szeretnél kifesteni, azzal tehetsz a legtöbbet azért, hogy minden pont úgy sikerüljön, ahogy szeretnéd!

Ebben a szakaszban érdemes abban is megegyezni, hogy meddig tart majd a munka, és milyen órákban fog a festő az otthonodban dolgozni. Jelöljetek ki egy kezdési és egy befejezési dátumot, és tisztázzátok, hogy pontosan mely napokon fog dolgozni, illetve hogy a hétvége munkanapnak számít-e vagy sem.

4) Számold ki, hogy mennyi festékre lesz szükséged!

Mindig érdemes kiszámolni, hogy mennyi festékre lesz szükséged, mielőtt árajánlatot kérsz a festőtől. Ez a legjobb módja annak, hogy megnyugtasd magad afelől, hogy reális árat fizetsz a munkáért.

Az online Dulux festékkalkulátor másodpercek alatt segít ezt kiszámolni! Ha megtaláltad a választott festéket a Dulux weboldalán, egyszerűen csak írd be a szoba méreteit az ajtók és az ablakok számával együtt, és a kalkulátor kiszámolja helyetted!

Elképzelhető, hogy nem leszel mindig a közelben, amikor a festő dolgozik, úgyhogy készíts neki egy részletes listát az összes elvégzendő feladatról, amit ellenőrizhet a munka során.

5) Készíts listát, és kétszer is ellenőrizd!

Elképzelhető, hogy nem leszel mindig a közelben, amikor a festő dolgozik, úgyhogy készíts neki egy részletes listát az összes elvégzendő feladatról, amit ellenőrizhet a munka során.

Mindenképpen olvasd el a listát, miután megírtad, és győződj meg arról, hogy minden jól van rajta − csak egy elírás, és véletlenül a fürdőszobádat festik ki a hálószoba helyett!

A festő feladatlistájában sorold fel a használandó festékeket is, hogy szükség esetén mindig utána tudjon nézni!

6) Fogalmazz pontosan, amikor a festékről van szó!

A félreértések elkerülése érdekében a festőnek mindig mondd meg a használni kívánt festék színének pontos nevét vagy színkódját.

A festő feladatlistájában sorold fel a használandó festékeket is, hogy szükség esetén mindig utána tudjon nézni!

7) Válaszd a megfelelő festéktípust és a megfelelő fényezést!

A festék fénye hatalmas különbséget jelenthet abban, hogy hogyan néznek majd ki a kifestett falak vagy a lefestett bútorok. Győződj meg arról, hogy a festő pontosan tudja, milyen fényű festéket szeretnél használni az egyes felületeken, és ezt is írd fel a feladatlistára!

Tartsd szem előtt, hogy egyes helyiségekben különleges festékre lehet szükséged: a fürdőszobában és konyhában például penészálló, jobban mosható festékre. Dulux Konyha és Fürdőszoba

8) Mielőtt a festő elmenne, ellenőrizd a munkát!

Ha a munka elkészült, alaposan nézd meg az eredményt, még mielőtt a festő elmenne! Teljesen elégedett vagy a végeredménnyel? Van még bárhol olyan hely, ami nem tökéletes? Ha igen, szólj a festőnek, még mielőtt elpakolná az ecseteit!

Top tipp

Ha vázlatot készítesz a kifestendő szobáról, az sokat segíthet a hibák elkerülésében. Ehhez nem kell művésznek lenned − csak rajzold le a legfontosabb elemeket (falak, ajtók és ablakok), és jelöld nyilakkal, hogy milyen színű és fényű festéket szeretnél használni rajtuk.